medijska kleveta

Sjećate li se višegodišnje agonije 'Tuzla-Kvarca'? Potvrđena još jedna presuda u korist ove kompanije...

Biznis Klub27.03.22, 20:53h

Sjećate li se višegodišnje agonije 'Tuzla-Kvarca'? Potvrđena još jedna presuda u korist ove kompanije...
Nakon višegodišnje golgote kroz koju je prošla kompanija Tuzla-Kvarc, potvrđena je i posljednja u nizu presuda koje su donesene u njenu korist

 

 


Kantonalni sud u Tuzli krajem prošlog mjeseca potvrdio je prethodnu presudu Općinskog suda u Tuzli, u tužbi Tuzla-Kvarc protiv tuženih novinara FTV-a Omera Hasanovića i Radio-televizije BiH, radi naknade štete zbog klevete, koja je donijeta je 02. 07. 2017. godine.

 


Tako je sada ova presuda definitivna i glasi:


Obavezuje se drugooptuženi da u svojim informativnim emisijama Dnevnik 2 i Mreža, i na teletextu, uputi izvinjenje i opozove izražavanje neistinitih činjenica u vezi s tužiteljem, objavljenih u prilozima 15. i 20. februara 2015. godine, sve u roku 8 dana pod prijetnjom prinudnih izvršenja i drugih zakonskih posljedica.


Obavezuje se tuženi da tužitelju zbog iznesenih kleveta isplati iznos od 5.000 KM, zajedno sa pripadajućim zateznim kamatama, počev od 11. maja 2015. godine, kao i troškove parničkog postupka u iznosu od 2.486,18 KM u roku od 30 dana od dana prijema presude.


Višak tužbenog zahtjeva preko dosuđenog uiznosa od 5.000 KM do traženog iznosa od 10.100 KM, te višak zahtjeva za naknadu troškova parničkog postupka preko dosuđenpog iznosa od 2.486,18 KM do traženog iznosa od 5.022,60 KM se odbija.  

 

Višegodišnja golgota kroz koju je prošla ova, nekada prosperitetna bh. kompanija seže još u 2015. godinu, kada su rukovodioci ove firme, koja se više od pet decenija uspješno bavila proizvodnjom i eksploatacijom kvarcnog pijeska, prijavili korupciju u postupku dodjele koncesija u Tuzlanskom kantonu. Koruptivno klupko je sezalo da vrhova resornog ministarstva i pravosudnih organa - i tu je počeo pakao, o čemu je DEPO Portal više puta pisao, a možete se podsjetiti ovdje.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!