razmatranje po hitnom postupku

Dramatičan rast cijena: Hoće li danas biti ukinute akcize na gorivo u BiH?

Hronika09.03.22, 09:46h

Dramatičan rast cijena: Hoće li danas biti ukinute akcize na gorivo u BiH?
Nedavno je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić tokom razgovara za Zijadom Krnjićem, članom Upravnog odbora UIO BiH govorio o pronalasku rješenja za zaustavljanje rasta cijena nafte i naftnih derivata u BiH

 

 

 


Predstavnički dom Parlamenta BiH trebao bi danas razmatrati i zahtjev za ukidanje akciza na gorivo. 

 

Naime, poslanici Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Nada Mladina i Zukan Helez predlažu da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini razmatra po hitnom postupku.

 

Kako je ranije saopćeno iz SDP-a BiH, zbog dramatičnog rasta cijena goriva, te posljedično svih esencijalnih potrepština i namirnica, Klub SDP-a BiH u Parlamentu BiH je u proceduru uputio izmjene Zakona o akcizama kojim se smanjuju cijene goriva za iznos od 30 do 45 pfeninga po litru.

 

- Kako bi pomogli građanima i privredi u doba rastuće inflacije, predlažemo promjenu člana 17. spomenutog Zakona koji se odnosi na naplatu akciza na način da iznos akciza bude 0 KM. Naime, Bosna i Hercegovina naplaćuje nekoliko vrsta akciza i putarina na gorivo. Naša namjera je da se ukinu akcize na sve vrste goriva. U pitanju je poresko opterećenje koje nema jasnu namjenu i svrhu, već ide direktno u tekuću budžetsku potrošnju - navode iz SDP-a.

 

Nedavno je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić tokom razgovara za Zijadom Krnjićem, članom Upravnog odbora UIO BiH govorio o pronalasku rješenja za zaustavljanje rasta cijena nafte i naftnih derivata u BiH.

 

"Razmotrili smo mogućnost upućivanja inicijative o privremenoj suspenziji akcize na naftu i naftne derivate s ciljem smanjenja zaustavljanja rasta cijena ove robe, a koja bi bila na snazi sve do smirivanja situacije na tržištu", rekao je Novalić. 


(Vijesti.ba, DEPO PORTAL/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!