Bivši direktor BH Gasa upozorava

Bečarević: Posljedice zatvaranja Sjevernog toka 1 za BiH bi bile katastrofalne

Biznis Klub08.03.22, 12:12h

Bečarević: Posljedice zatvaranja Sjevernog toka 1 za BiH bi bile katastrofalne
Ne želim stvarati paniku, ali građani moraju znati šta se može desiti. Niti imamo rezerve goriva, niti imamo alternativu za ruski gas niti se nešto uradilo da se cijene hrane smanje, kaže Bečarević

 

 

 

Piše: Almir Bečarević

 

U toku dosadašnje invazije Rusije na Ukrajinu energenti su bili zaobiđeni kroz sankcije koje su uvedene Rusiji. Istovremeno, Rusija se suzdržavala od bilo kakve retorike koja bi nagovještavala obustavu izvoza nafte i gasa iz Rusije. Po prvi put Rusija je zaprijetila zatvaranjem Sjevernog toka 1, te je komentarisala šta bi značio embargo na izvoz nafte iz Rusije. 


Ono što treba odmah reći je to da svako zatvaranje Sjevernog toka 1 značilo bi jednu vrstu kataklizme na evropsko gospodarstvo, a tu mislim prvenstveno na gospodarstvo Njemačke. Posljedice bi bile trenutne jer nema zamjene za ruski gas u kratkom periodu. Radi se o plinovodu od gotovo 60 milijardi kubika gasa i koji je trenutno pun tj. kapacitet gasovoda i režim rada su u punom pogonu. Rusija je 2021. godine izvezla na zapadno tržište oko 140 milijardi Sm3 od čega na plinovod Sjeverni tok otpada gotovo  60 milijardi Sm3. To je gotovo 50% ukupnog ruskog izvoza gasa prema evropskom tržištu prvenstveno zapadnim zemljama.

 

Ova prijetnja zatvaranjem Sjevernog toka 1 je takva da bi cijela privreda Evrope trebala da bude zabrinuta jer ovo je ozbiljna prijetnja koja vrlo lako može biti realizovana. Njemačka privreda će biti bačena na koljena, a cijene svih proizvoda će letjeti u nebo. Isto tako, velika količina gasa koji se isporučuje ovim plinovodom koristi se za proizvodnju električne energije, te stoga i tu se mogu očekivati dramatične promjene posebno u cjenovnom smislu. 

 

U kombinaciji sa eventualnim embargom na uvoz nafte ni cijene nafte preko 200 USD za barel nisu više nerealne. Miks zabrane transporta gasa preko Sjevernog toka 1 i embargo na uvoz nafte iz Rusije doprinijet će promjeni kompletne slike i cjenovne strukture ovih energenata kakvu svijet nije vidio. 

 

Svi oni koji govore da neće biti velikih promjena na tržištima nakon ovih mjera LAŽU I OBMANJUJU JAVNOST I STOGA NE TREBA IH SLUŠATI. Cijene će letjeti u nebo i ovo što je do sada bilo nije ništa od onoga što će biti. 

 

Evropa još nije dosegla kritičnu tačku u odnosima sa Rusijom, a po pitanju energenata, i stoga ne potcjenjujmo ono što može uslijediti, a već je nagoviješteno. Ne želim stvarati paniku, ali građani moraju znati šta se može desiti. Niti imamo rezerve goriva, niti imamo alternativu za ruski gas niti se nešto uradilo da se cijene hrane smanje.   

 

Mjesecima pišem i istupam u javnosti i nagovještavam da cijene energenata nisu dosegle svoj maksimum i stoga upoznajte građane sa onim što se, sada već realno, može desiti. Cijena dizela je već na nekim pumpama 3,21 KM, cijena super 98 3,26 KM, barel opet 127 USD, gas preko 2000 USD za 1000 Sm3. 

 

Eventualno zatvaranje Sjevernog toka 1 je katastrofa u nastajanju po sve sfere privrednog života Evrope, a time i naše zemlje. 

 

Molim Boga i vjerujem da će razum pobijediti i da se ovo neće desiti. 


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još