(ne)pošteno stečeno bogatstvo

Ko su Putinovi oligarsi koje je Biden nagazio sankcijama? Jedan ima vilu na Pelješcu, po Jadranu plovi megajahtom

Biznis Klub05.03.22, 21:08h

Ko su Putinovi oligarsi koje je Biden nagazio sankcijama? Jedan ima vilu na Pelješcu, po Jadranu plovi megajahtom
SAD će također uvesti ograničenja viza za 19 oligarha i 47 članova njihovih obitelji. To će biti usmjereno na oligarhe za koje se zna da financiraju, značajno podupiru ili provode zlonamjerne aktivnosti koje podržavaju rusku destabilizirajuću vanjsku politiku, javlja CNN

 

 

 


Nove sankcije koje je SAD uveo ruskim oligarsima i dužnosnicima svojevrsno su ispunjenje prijetnje koju je američki predsjednik Joe Biden izrekao ruskim oligarsima u svom obraćanju naciji u utorak - da Amerika "dolazi po njihovo nepošteno stečeno bogatstvo" i da "više neće zgrtati milijarde dolara preko nasilnog režima".


- Američko ministarstvo pravosuđa okuplja posebnu radnu skupinu koja će istraživati ​​kriminal ruskih oligarha. Udružujemo se s našim europskim saveznicima kako bismo pronašli i zaplijenili vaše jahte, luksuzne apartmane, vaše privatne avione. Dolazimo po vašu nepošteno stečenu dobit - poručio je ruskim oligarsima koji su to postali ili ostali zahvaljujući dobrim odnosima s režimom Vladimira Putina.


Ovo je popis osoba koje će biti sankcionirane:

 

  • Nikolaj Tokarev (zajedno sa suprugom Galinom, kćerkom Majom i njegove dvije tvrtke za luksuzne nekretnine)
  • Boris Rotenberg (zajedno sa suprugom Karinom te sinovima Romanom i Borisom)
  • Arkadij Rotenberg (zajedno sa sinovima Pavelom i Igorom te kćerkom Liljom)
  • Sergej Čemezov (zajedno sa suprugom Jekaterinom, sinom Stanislavom i pokćerkom Anastasijom)
  • Igor Šuvalov (zajedno sa svojih pet tvrtki, suprugom Olgom, sinom Evgenijem i njegovom tvrtkom i avionom te kćeri Marijom i njezinom tvrtkom)
  • Evgenij Prigožin (zajedno sa svoje tri kompanije, suprugom Polinom, kćerkom Ljubovom i sinom Pavlom)
  • Dimitrij Peskov, Putinov glasnogovornik
  • Ališer Usmanov


SAD će također uvesti ograničenja viza za 19 oligarha i 47 članova njihovih obitelji. To će biti usmjereno na oligarhe za koje se zna da financiraju, značajno podupiru ili provode zlonamjerne aktivnosti koje podržavaju rusku destabilizirajuću vanjsku politiku, javlja CNN.


Ališer Usmanov

aliser-usmanov


Ališer Usmanov je dobio dvostruki udarac jer su njemačke vlasti u srijedu, u sklopu europskih sankcija protiv Rusije, zaplijenile i njegovu megajahtu u luci u Hamburgu, gdje je bila na servisu u brodogradilištu Blohm + Vos. Megajahta Dilbar vrijedna je gotovo 600 milijuna dolara, duga je 155 metara i jedna od najvećih i najskupljih na svijetu.


SAD će pak zabraniti ulazak njegovom privatnom avionu, jednom od najvećih ruskih aviona u privatnom vlasništvu. Usmanov je inače jedan od najbogatijih Rusa, prema Forbesovoj listi milijardera, gdje se trenutno nalazi na 99. mjestu, s imovinom vrijednom 17.6 milijardi dolara. Samo u posljednja 24 sata izgubio je 40 milijuna dolara.


Ovaj milijarder uzbekistanskog porijekla bogatstvo je stekao u metalurgiji, telekomunikacijama i medijima, prije svega zahvaljujući većinskom udjelu u ruskom metalurškom gigantu Metaloinvestu. Bio je i na čelu Gazprom Investholdinga, podružnice državnog plinskog giganta Gazproma, od 2000. do 2014. godine. Zanimljivo, prvo se obogatio proizvodnjom plastičnih vrećica, robe koja je u bivšem Sovjetskom Savezu bila toliko rijetka da su ih ljudi prali i ponovno koristili.


Ljetovanje na Pelješcu


Usmanov je, kao i neki drugi ruski oligarsi (prvi na pamet pada, naravno, Roman Abramovič), dio svog bogatstva investirao u europske nogometne klubove. Nekoć je bio jedan od većih dioničara nogometnog kluba Arsenala, a svoj paket od 30% dionica legendarnog engleskog kluba prodao je 2018. za 700 milijuna dolara. Danas je sponzorski povezan s Evertonom koji je s njime raskinuo ugovore otkako su proglašene sankcije. 2018. se pisalo i da želi kupiti AC Milan, ali do toga ipak nije došlo.


Usmanovljeva megajahta Dilbar je 2013. doplovila i na Jadran, a sa suprugom se navodno tog ljeta odmarao u Orebiću na Pelješcu, gdje prema pisanju domaćih medija ima vilu i sportski kamp.


- Ponosan sam što poznajem Putina, a činjenica da ga svi ne vole nije Putinov problem. Mislim da nije svijet volio ni Trumana nakon Nagasakija - rekao je Usmanov jednom prilikom o svom odnosu s Putinom, prenosi Index.hr.


Više saznajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još