STROGO KONTROLISANI MEDIJI

Ko pisne protiv ruske vlade, čeka ga i do 15 godina zatvora! Putin potpisao zakon o kažnjavanju 'lažnih izvještaja'

Mediji04.03.22, 21:56h

Ko pisne protiv ruske vlade, čeka ga i do 15 godina zatvora! Putin potpisao zakon o kažnjavanju 'lažnih izvještaja'
Ruske vlasti u više su navrata osuđivale izvještaje o ruskim vojnim nazadovanjima i o pogibijama civila u Ukrajini kao “lažne izvještaje”. Državni mediji nazivaju rusku invaziju na Ukrajinu kao “specijalnu vojnu operaciju” umjesto “rat” ili “invazija”

 

 

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je potpisao prijedlog zakona kojim se uvodi zatvorska kazna do 15 godina za širenje informacija protiv pozicije ruske vlade u ratu u Ukrajini.

 

Prijedlog zakona kriminalizira namjerno širenje onoga što Rusija smatra “lažnim izvještavanjem” o ratu, i brzo su ga usvojila oba doma parlamenta tokom dana.

 

Ruske vlasti u više su navrata osuđivale izvještaje o ruskim vojnim nazadovanjima i o pogibijama civila u Ukrajini kao “lažne izvještaje”. Državni mediji nazivaju rusku invaziju na Ukrajinu kao “specijalnu vojnu operaciju” umjesto “rat” ili “invazija”.

 

Zakon predviđa kazne do tri godine zatvora ili globe zbog širenja onoga što vlasti smatraju lažnom viješću o vojsci, ali je maksimalna kazna povišena na 15 godina zbog onoga što vlasti smatraju da vodi do “teških posljedica”, prenosi AP.

 

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još