NAKON KRIZE U RBI I PADA NA BERZI

Iz Raiffeisen banke BiH za DEPO Portal: Nismo povezani s Rusijom, klijenti nemaju razloga za zabrinutost!

Biznis Klub03.03.22, 17:36h

Iz Raiffeisen banke BiH za DEPO Portal: Nismo povezani s Rusijom, klijenti nemaju razloga za zabrinutost!
Iz Raiffeisen banke u BiH za DEPO Portal pojašnjavaju da ova banka nema direktnu izloženost na tržištima Rusije i Ukrajine

 

 


Može li se kriza koja je zahvatila Raiffeisen Bank International (RBI) zbog sankcija Rusiji i aktuelnog rata u Ukrajini odraziti i na poslovanje Raiffeisen Bank u BiH? Ili se već odrazila? Ako jeste, u kojim segmentima i na koji način bi to mogli osjetiti klijenti?


Ovo su neka od ključnih pitanja koja posljednjih dana muče klijente ove banke u Bosni i Hercegovini, ali i ne samo nje... Iz Raiffeisen banke u BiH za DEPO Portal pojašnjavaju da ova banka nema direktnu izloženost na tržištima Rusije i Ukrajine.


- Stoga aktuelna situacija nema direktnog utjecaja na naše poslovanje. Raiffeisen banka u Bosni i Hercegovini je visoko likvidna i dobro kapitalizovana. Pristup koji štiti naše klijente čini vrlo stroga strategija konzervativnog upravljanja poslovnim aktivnostima banke čime klijente i nas ne izlažemo značajnom riziku na ovom tržištu - navode iz ove banke.


Na pitanje da li Raiffeisen Bank BiH posluje neovisno i odvojeno od RBI-ja i drugih ispostava/kćeri, te da li je imovina bh. klijenata sigurna, odgovaraju:


- Raiffeisen banka u Bosni i Hercegovini jedna je od 13 banaka austrijske Raiffeisen Bank International grupe (RBI) koje posluju na tržištima srednje i istočne Europe. Novac i imovina klijenata Raiffeisen banke u BiH su sigurni. Novac je dostupan u bilo koje vrijeme te ga je moguće klijentima po zahtjevu isplatiti u željenom iznosu, uz prethodnu najavu za veće iznose, a što je standardna procedura.


Pitali smo i da li u Raiffeisen Bank BiH postoji strategija za ovakve krizne situacije na duži period, odnosno šta će se dešavati ukoliko rat između Rusije i Ukrajine potraje?


- Raiffeisen Grupacija je pripremila scenarije za različite krizne situacije te su pripremljeni planovi za vanredne situacije. Njihova implementacija je sada u toku. Situacija se kontinuirano prati, a važno je naglasiti da je RBI stopa osnovnog kapitala dovoljna za nastavak normalnog poslovanja - uvjeravaju iz Raiffeisen banke.


Na kraju, zanimalo nas je i pojašnjenje ključne razlike između poslovanja Sberbank i Raiffeisen Bank u BiH, te imaju li klijenti razloga za strah od sličnog scenarija?


- Raiffeisen banka je mrežna banka RBI grupacije i u 100% je vlasništvu austrijskog Raiffeisen SEE Region Holding GmbH. Iako se jedno od društava RBI Grupacije nalazi u Rusiji, Raiffeisen banka u BiH nije povezana s Rusijom. Poslovanje banke u Bosni i Hercegovini se odvija bez zastoja i neometano, te klijenti nemaju razloga za zabrinutost - kategorički ističu iz ove banke.

 

(DEPO PORTAL/ad)  

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još