KAKO ZAUSTAVITI POMAHNITALA POSKUPLJENJA U BIH

Dodik predlaže, ostali prihvataju... Već je kasno?! Može li se po hitnom postupku smanjiti PDV na osnovne životne namirnice?

Biznis Klub09.02.22, 13:14h

Dodik predlaže, ostali prihvataju... Već je kasno?! Može li se po hitnom postupku smanjiti PDV na osnovne životne namirnice?
Budimo iskreni, i do kraja godine bit će kasno, jer cijene lete u nebo te je Bosni i Hercegovini potrebna hitna interventna mjera kako bi se zahuktala poskupljenja zaustavila i ostala bar na sadašnjem nivou

 

 

 


Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je jučer agenciji Srna da će "predložiti smanjenje stope PDV-a na brašno, ulje, šećer i ostale osnovne životne namirnice na 10 odsto".


Da je ovaj prijedlog došao prije dvije godine, tačnije u martu ili aprilu 2020., imao bi smisla, a možda i šansu da se do danas usaglasi, izglasa i primijeni... Jer na početku pandemije i prvog lockdowna, ekonomski analitičari su već tada revnosno upozoravali do čega će dovesti "politika zatvaranja", ali i promjene na globalnom tržištu usljed posljedica pandemije.


Ovako, dvije godine kasnije, a znajući kakvu i koliku proceduru u BiH mora proći svaka, i najmanja, zakonska izmjena, prijedlog o uvođenju difrencijalne poreske stope, o kojoj se, uzgred, raspravljalo i prethodnih godina u više navrata, i to bezuspješno, čini se kao prilično zakašnjeli potez. Ili čak kao još jedan način skupljanja političkih poena, s velikom vjerovatnoćom da će se o smanjenju poreske stope narednih mjeseci samo raspravljati, svađati, prepucavati, bez ikakvih šansi da se ona eventualno usvoji do kraja godine.


A budimo iskreni, i do kraja godine bit će kasno, jer cijene lete u nebo te je Bosni i Hercegovini potrebna hitna interventna mjera kako bi se zahuktala poskupljenja zaustavila i ostala bar na sadašnjem nivou.     


Inače, prijedlog Milorada Dodika naišao je na pozitivne reakcije političke javnosti, ali one upravo potvrđuju prethodne sumnje u brzinu i efikasnost usvajanja diferencijalne poreske stope.


Tako se i šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Stevandić složio da bi trebalo uvesti diferenciranu stopu PDV-a za namirnice za osnovne životne potrebe, ali je konstatovao i kako to nije posao koji se može uraditi za 24 sata nego ga treba dobro izanalizirati. Stevandić je naglasio i da će se u Parlamentu BiH vidjeti da li će ostali poslanici prihvatiti tu inicijativu.


- Vidjećemo da li je riječ o kolegama koji ispaljuju političke parole ili će se truditi da analiziraju pitanje PDV-a. Ako to dobro analiziraju, možda bi mogla da se očekuje podrška parlamenta - smatra Stevandić.


Reagovao je i šef Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović, koji smatra da uvođenje diferencirane stope PDV-a na osnovne životne namirnice treba da pokrene Savjet ministara jer je riječ o sistemskom zakonu, te da o tome iskaže stav i Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/.

 
- Treba vidjeti kako to pitanje riješiti i na Upravnom odboru UIO, te usaglasiti da li treba mijenjati i zakon - rekao je Osmanović u izjavi za agenciju Srna.
   

Osmanović kaže i da ne vidi da bi iko imao išta protiv takve inicijative kada je riječ o Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara.


Složio se sa ovom inicijativom i šef Kluba HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović, naglasivši da ideju pozdravlja i da očekuje od Savjeta ministara da predloži zakonsko rješenje.

 
- Davno sam iznio stav da bih volio da sistemske zakone u koje spada i ovaj predlaže Savjet ministara i to mislim i sada. SNSD ima mogućnost da učini da to ide preko Savjeta ministara... Od nas se i očekuje da tražimo rješenja za ova pitanja. Sistemski, prema mom mišljenju, znači između ostalog kako propratiti učinak eventualnog smanjenja PDV-a na smanjenje cijena navedenih proizvoda ili barem zaustavljanje rasta - naveo je Lovrinović.

 

No, može li se smanjenje PDV-a i uvođenje diferencijalne poreske stope u Bosni i Hercegovini odraditi po hitnom postupku?!

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

  


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još