JEDAN ČLAN KODEKSA IZAZVAO BURNU RASPRAVU

Usvojen novi Kodeks za štampane i online medije BiH: Portali Klix i SportSport zatražili brisanje iz VzS-a zbog neslaganja

Mediji02.02.22, 19:10h

Usvojen novi Kodeks za štampane i online medije BiH: Portali Klix i SportSport zatražili brisanje iz VzS-a zbog neslaganja
Između ostalog, korigirani Član 2. Kodeksa - Urednička odgovornost propisuje da su urednik i izdavač odgovorni za ukupan sadržaj štampanog ili online medija, a time i za publiciranje korisničkih komentara u online komunikacijskom prostoru

 

 

 


Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini 27. januara 2022. godine, odlukom skupštinske većine, usvojilo je Izmjene i dopune Kodeksa za štampane i online medije BiH. Ovim izmjenama usvojeno je šest potpuno novih članova Kodeksa, a 17 postojećih je korigirano - saopćeno je iz Upravnog odbora Vijeća za štampu i online medije u BiH.
 

Na izmjenama Kodeksa od marta do decembra 2021. godine radila je Ekspertska grupa koju su činili prof. dr. Enes Osmančević (predsjednik), prof. dr. Lejla Turčilo, urednik Berislav Jurič, novinarka Suzana Mijatović i advokat Dražen Zubak.


Novi članovi Kodeksa su:


Član 3. Korištenje informacionih tehnologija,
Član 8. Dezinformacije,
Član 11. Nespojivost novinarske profesije,
Član 12. Prigovor savjesti,                    
Član 13. Prihvatanje poklona i privilegije i
Član 22. Transparentnost štampanih i online medija.


Između ostalog, korigirani Član 2. Kodeksa - Urednička odgovornost propisuje da su urednik i izdavač odgovorni za ukupan sadržaj štampanog ili online medija, a time i za publiciranje korisničkih komentara u online komunikacijskom prostoru. Urednik u online mediju dužan je da uklanja korisničke komentare koji predstavljaju govor mržnje, poticanje na nasilje, huškanje, netrpeljivost, vrijeđanje, prijetnje i svaki drugi oblik neprimjerene i društveno neprihvatljive komunikacije.


Vijeće za štampu i online medije u BiH jedinstveno je samoregulacijsko tijelo, osnovano 2000. godine, čiji su članovi printani i online mediji iz cijele BiH. U decembru 2021. godine Vijeću je pristupilo 13 novih članova. Pristupanjem članstvu u Vijeću, mediji se opredjeljuju da će poštovati odredbe Kodeksa, odnosno pridržavati se novinarske etike i profesionalnih standarda izvještavanja. Misija Vijeća je zaštita slobode medija i profesionalnog izvještavanja, jednako kao i zaštita medija od političkih, ekonomskih i svih drugih pritisaka koji ugrožavaju slobodu informisanja.


Izmjene i dopune Kodeksa dostupne su na web-stranici Vijeća na ovom linku.


Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH obavještava javnost da su portali Klix.ba i SportSport.ba zatražili brisanje iz članstva Vijeća zbog neslaganja s izmjenama u Kodeksu koje se odnose na korisničke komentare. Žalimo što su se kolege odlučile na ovaj potez, ali smatramo kako navedeni član Kodeksa može samo doprinijeti uređenijem internetskom prostoru u BiH, smanjenju govora mržnje te da je jako važno da se medijski prostor očisti od neprimjerenih sadržaja - navodi se u saopćenju UO Vijeća za štampu i online medije u BiH.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još