HTEC Group

Bojan Šukalo: Amerikanci će uložiti 140 miliona dolara u razvoj kompanije

Biznis Klub31.01.22, 08:36h

Bojan Šukalo: Amerikanci će uložiti 140 miliona dolara u razvoj kompanije
To će nam omogućiti nastavak širenja kapaciteta za produktni dizajn i inžinjerstvo, ali i ulaganja u organski rast te zapošljavanje i razvoj najboljih stručnjaka u jugoistočnoj Evropi

 

 

HTEC Group, jedna od najbrže rastućih kompanija u regionu, sklopila je partnerstvo s američkom investitorskom grupom „Brighton Park Capital“, koja će uložiti 140 miliona dolara u globalni rast ove kompanije za konsalting, softversko inžinjerstvo i razvoj digitalnih proizvoda.

 

Kako je rekao direktor ove kompanije Bojan Šukalo, vizija osnivača bila je da rade na najtežim inžinjerskim izazovima, piše Avaz.

 

- U vezi s tom vizijom uspjeli su oko sebe okupiti najbolje inžinjerske talente i, zajedno s njima, raditi na razvoju nekih zaista nevjerovatnih tehnologija. Danas kompanija broji više od 1.000 inžinjera, dizajnera i drugih stručnjaka koji rade s vodećim svjetskim kompanijama na razvoju softverskih i hardverskih rješenja i kreiranju novih digitalnih proizvoda - kazao nam je Šukalo.

 

Predstavnici kompanije HTEC Group najavljuju da će ulaganje od 140 miliona dolara omogućiti nastavak širenja kapaciteta za produktni dizajn i inžinjerstvo, ali i ulaganja u organski rast te zapošljavanje i razvoj najboljih stručnjaka u jugoistočnoj Evropi.

 

- Naši partneri su vodeće svjetske kompanije iz skoro svih sektora - od medicinskih uređaja, preko logistike i transporta, do telekomunikacija, zelenih tehnologija i fintecha.

 

Činjenice da HTEC ima dugogodišnju saradnju sa svojim klijentima, da je u prilici da s njima razvija tehnologije koje su osnov njihovog poslovanja (tzv. core tehnologije) i da naši timovi konstantno rastu govore u prilog tome da je ta saradnja izuzetno uspješna - istakao je Šukalo.


Kako je istakao, njihovi stručnjaci pokrivaju sve tehnološke oblasti razvoja softvera i hardvera.

 

- Da bismo osigurali da je kvalitet usluga koji pružamo klijentima u skladu s najnovijim globalnim trendovima, naši timovi su po tehnologijama organizirani u grupe koje potiču razmjenu znanja i mentorstva. Osim toga, naš tim za tehnološku izvrsnost, koji čine vodeći i najiskusniji inžinjeri, konstantno radi na definiranju standarda, razvoju inžinjera i radu s klijentima - dodao je Bojan Šukalo.

 

S obzirom na investicije, postoji mogućnost širenja kompanije s fokusom na Sarajevo.

 

- HTEC je svoj prvi razvojni centar u Bosni i Hercegovini otvorio prije više od dvije godine u Banjoj Luci, gdje naš tim sada čini već više od 100 stručnjaka i on raste svakog mjeseca. U međuvremenu smo, u drugoj polovini 2021. godine, otvorili razvojne centre u Sarajevu, Tuzli i Bijeljini.

 

U kompaniji koja raste brzinom kojom HTEC raste prilike za lični i profesionalni napredak su beskrajne. U HTEC-u su timovi distribuirani, što znači da su sve prilike koje postoje otvorene za ljude na svim lokacijama gdje zapošljavamo i drago nam je što takve prilike za napredak, učenje, rast i rad s vodećim svjetskim kompanijama možemo donositi u već četiri grada u BiH.

 

U Sarajevu vidimo ogroman potencijal, vrlo živu i talentiranu IT zajednicu, koja će, definitivno, biti važan dio našeg plana daljnjeg širenja i ulaganja u ovoj godini - kazao nam je Šukalo.


Na pitanje koje savjete može dati mladima koji žele uspješno graditi svoju karijeru na polju IT oblasti, kaže da je bitno konstantno usavršavanje.

 

- Mogu ih posavjetovati da budu hrabri i proaktivni, da se ne ustručavaju da iskažu svoja mišljenja, ali i da otvoreno kažu kad nešto ne znaju. Sjajno je što je IT tržište u našem regionu vrlo razvijeno i što postoji mnogo prilika za mlade ljude, ali naročito na početku karijere važno je da stave u prioritet okruženja u kojima će imati podršku sjajnih mentora, mogućnost da rade na zanimljivim tehnologijama i da imaju prilike za konstantno usavršavanje - kazao je Šukalo.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!