VIDEO/ Kada je jednom pogledate, poželjećete ponovo

Norveška reklama za praznike je postala pravi hit u svijetu: 'Sve što želim za Božić si ti'

Mediji30.12.21, 09:45h

Norveška reklama za praznike je postala pravi hit u svijetu: 'Sve što želim za Božić si ti'
U mnogim dijelovima svijeta ova ideja romanse na Božić bila bi kontroverzna, ali u Norveškoj reklama je uglavnom predstavljena kao topla božićna priča što predstavlja norveški pozitivni pristup prema LGBT pravima

 

 

Božićne reklame u obliku kratkih filmova postale su u Norveškoj tradicija, a ove godine jedna, u kojoj Djeda Mraz ljubi muškarca koji ga čeka kod kuće pored novogodišnje jelke, postala je pravi hit, piše BBC.

 

U kratkom filmu norveške državne pošte muškarac piše pismo Djeda Mrazu sa porukom: “Sve što želim za Božić si ti”. I želja mu je ispunjena.

 

Reklama se završava riječima: “Godine 2022. Norveška obilježava 50 godina u kojima možemo voljeti koga god hoćemo”.

 

“Željeli smo da proslavimo 50 godina od ukidanja zakona kojim je bilo zabranjeno održavati istopolne odnose”, rekla je direktorka marketing pošte Monika Solberg.

 

Reklama je izazvala i poneko podizanje obrva u Norveškoj i susjednim zemljama. Uz pohvale, bilo je kritika najviše zbog toga što je Djeda Mraz pretvoren u seksualni objekat i zbog toga što je “prevario” baku Mraz.

 

U mnogim dijelovima svijeta ova ideja romanse na Božić bila bi kontroverzna, ali u Norveškoj reklama je uglavnom predstavljena kao topla božićna priča što predstavlja norveški pozitivni pristup prema LGBT pravima, piše BBC.

 

Do 1972. homoseksualnost u Norveškoj bila je krivično djelo, ali stav se vremenom mijenjao. Trebalo je još 21 godinu za legalizaciju istospolnog braka.

 

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još