foto/ tene i trenirke na mjestu čuvenog gradskog kina

Kultni prostor u centru Sarajeva nestaje zauvijek! Možete li zamisliti trgovinu Intersport na ovom mjestu?!

Biznis Klub14.12.21, 17:01h

Kultni prostor u centru Sarajeva nestaje zauvijek! Možete li zamisliti trgovinu Intersport na ovom mjestu?!
Naravno da bi na ovoj lokaciji daleko primjerenija bila gradska kafana ili višenamjenski gradski klub... Naravno i da bi bilo očekivano da Općina Centar pokuša subvencionirati ovakav gradski prostor i sačuva ga od pretvaranja u puko potrošačko mjesto, još jednu u nizu brojnih sportskih trgovina na potezu Baščaršija - Marijin Dvor... Ali koga to uopće zanima?! I kome to u ovom gradu i ovom vremenu uopće treba?!

 

 

 

Prije rata na ovom mjestu, u Titovoj ulici u centru Sarajeva, nalazilo se kultno gradsko kino Romanija. Postojalo je tu decenijama, od 1913. godine... Bilo je to tada drugo kino izgrađeno u Sarajevu, nakon kina Apolo otvorenog godinu dana ranije (koje se smatralo i jednim od najljepših kina u cijeloj Evropi).
 

Nakon rata, kino Rpmanija je promijenilo ime u Imperijal, uz istoimenu gradsku kafanu koja se nalazila pored kina. No kratko je "poživjelo" jer su kina u savremenoj postratnoj BiH, kao i diljem svijeta, polako umirala, a primat preuzimala multiplex zdanja. 


Gradska kafana opstala je nešto duže, no i ona se prije desetak godina "ugasila". Prije četiri godine u prostoru kinodvorane otvoren je višenamjenski prostor pod nazivom "Brew Imperial Society (BIS)". Bio je to pokušaj da se uz različita muzičko-scenska događanja obogati kulturna i društvena scena Sarajeva, no i to je kratko potrajalo jer je pandemija uzela danak te je i BIS na koncu stavio ključ u bravu.  


Inače, riječ je o zgradi koja se od 1913. godine nalazi u vlasništvu HKD Napredak, a zbog svoje ljepote popularno je prozvana Napretkova palača. Smatra se jednom od najljepših građevina u Sarajevu nastalih u vrijeme austrougarske vladavine.


U međuvremenu se prostor kina nalazio u vlasništvu Općine Centar, da bi od 2009. godine ponovo potpuno vraćen u vlasništvo Hrvatskog kulturnog društva Napredak. 

 

napredak-intersport   


Ali brutalno konzumerističko društvo također uzima svoj danak, pa će na mjestu čuvenog gradskog kina uskoro "zabljesnuti" još jedna trgovina sportske robe, ovoga puta Intersport! Sudeći po onome što može da se vidi izvana, radovi u interijeru su uveliko u toku, a i logo se već smjestio iznad ulaza.


Naravno da bi na ovoj lokaciji daleko primjerenija bila gradska kafana ili višenamjenski gradski klub... Naravno i da bi bilo očekivano da Općina Centar pokuša subvencionirati ovakav gradski prostor i sačuva ga od pretvaranja u puko potrošačko mjesto, još jednu u nizu brojnih sportskih trgovina na potezu Baščaršija - Marijin Dvor... 


Ali koga to uopće zanima?! I kome to u ovom gradu i ovom vremenu uopće treba?!      

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 70

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još