SVIJET U SUZAMA, nadal se oprostio

Odlazak sportskog velikana: Preminuo Manolo Santana, jedan od najboljih španskih tenisera svih vremena

Sport11.12.21, 18:44h

Odlazak sportskog velikana: Preminuo Manolo Santana, jedan od najboljih španskih tenisera svih vremena
Manolo Santana bio je teniser broj jedan 1966. godine, a u blistavoj karijeri osvojio je četiri Grand Slam titule. Dva puta je bio najbolji na Roland Garrosu, 1961. i 1964. godine, Wimbledon je osvojio 1966, a US Open godinu dana ranije

 

 

 

Jedan od najboljih španskih tenisera svih vremena, Manuel Manolo Santana, preminuo je u 83. godini.

 

Ova vijest potresla je mnoge, a od njega se na Twitteru oprostio i Rafael Nadal.


- Upravo sam čuo tužne vijesti da je preminuo veliki Manolo Santana. Mnogo puta sam rekao: Hvala za sve što si uradio za našu zemlju. Uvijek si bio i ostao prijatelj blizak svima. Svima ćeš nedostajati, pamtit ćemo te kao jedinstvenog. Saučešće porodici i šaljem im podršku u ovim teškim trenucima. Nikada te nećemo zaboraviti – napisao je Nadal u oproštajnoj poruci na Twitteru.

 


Manolo Santana bio je teniser broj jedan 1966. godine, a u blistavoj karijeri osvojio je četiri Grand Slam titule. Dva puta je bio najbolji na Roland Garrosu, 1961. i 1964. godine, Wimbledon je osvojio 1966, a US Open godinu dana ranije.


Godine 2020. ITF ga je nagradio opriznanjem “Philippe Chatrier” za doprinos teniskom sportu na i van terena.


Bio je zaštitni znak španskog tenisa, u dva navrata selektor Davis kup tima “armade”, kao i dugogodišnji promoter i jedan od ključnih ljudi Mastersa u Madridu, na kojem je bio počasni predsjednik.


Godine 1968. godine osvojio je zlato na Olimpijskim igrama, što ga je proslavilo u vrijeme kada tenis još nije bio zvaničan sport na najvećem sportskom takmičenju.


Nekoliko posljednih godina borio se Parkinsonovom bolešću.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!