Omikron uzrokuje blažu kliničku sliku

Ovo su znakovi asimptomatskog kovida: Izgleda kao da vam nije ništa, ali tri specifična detalja odaju koronu

Lifestyle11.12.21, 13:38h

Ovo su znakovi asimptomatskog kovida: Izgleda kao da vam nije ništa, ali tri specifična detalja odaju koronu
Kad je riječ o prenosu infekcije, veliki problem predstavljaju asimptomatski slučajevi, odnosno osobe koje u sebi nose virus, a nemaju znake bolesti

 

 

Pandemija korona virusa traje već dvije godine, do danas se praktično sve zna o simptomima zaraze i načinu prenošenja. Novu bojazan izazivaju nove mutacije, posebno posljednja nazvana omikron, a prema posljednjim informacijama prikupljenim na, istina, nedovoljnom uzorku zaraženih, čini se da ova varijanta uzrokuje blažu kliničku sliku.

 

Stručnjaci kažu i da su vakcine djelotvorne, a najbolju zaštitu pružaju ukoliko se cijepite i buster dozom.

 

Kad je riječ o prenosu infekcije, veliki problem predstavljaju asimptomatski slučajevi, odnosno osobe koje u sebi nose virus, a nemaju znake bolesti. Ako nemaju razloga za sumnju da su oboljeli od kovida, tačnije ako nisu imali rizičan kontakt, oni se “slobodno” kreću i potencijalno ugrožavaju druge. Ukoliko vas je jedna takva osoba zarazila, a vi ne prepoznajete simptome, ili ih tumačite kao prehladu, i vi ćete dalje širiti zarazu…

 

To što možda vi nemate simptome, ne znači da niste u riziku od postkovid posljedica. Stručnjaci otkrivaju suptilne simptome koji ukazuju da ipak imate koronu, iako najvjerovatnije mislite da je riječ o nečemu prolaznom i bezazlenom:

 

– bol u jednom ili oba uha i iscjedak iz njih

 

– problemi sa sluhom, začepljenost uha

 

– krvarenje iz nosa (epistaksa), koje može biti i obilno

 

Napominju i da se takvi simptomi mogu primijetiti najčešće kod onih koji su sami pokušali da liječe infekciju kod kuće. Takođe, simptom na koji posebno treba obratiti pažnju jeste zapušenost ušiju. Ni slučajno se ne preporučuje da ga liječite sami jer je rizik od komplikacija izuzetno veliki i na kraju vodi ka hitnoj intervenciji.

 

(Pink.rs, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!