FOTO/ Članovi KUD 'Baščaršija' pripremili prigodan program

Od Katedrale do Sebilja u narodnim nošnjama na Dan državnosti BiH

Kultura25.11.21, 15:59h

Od Katedrale do Sebilja u narodnim nošnjama na Dan državnosti BiH
Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić čestitao je, ispred Katedrale, građanima Dan državnosti BiH i podsjetio na važnost današnjeg datuma koji se obilježava kao državni praznik te ih pozvao na optimizam, u ovim, prije svega sa političkog aspekta, teškim trenucima

 

 

 

Sarajevska Općina Stari Grad, u suradnji sa Kulturno umjetničkim društvom ‘Baščaršija’, upriličila je na Dan državnosti Bosne i Hercegovine prigodan program - defile članova tog društva.

 

Odjeveni u narodne nošnje, članovi KUD 'Baščaršija' izveli su nekoliko tačaka na platou ispred Katedrale te se potom uputili do Sebilja gdje su također imali prigodan nastup.

 

fna-narodne-nosnje-bih

 

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić čestitao je, ispred Katedrale, građanima Dan državnosti BiH i podsjetio na važnost današnjeg datuma koji se obilježava kao državni praznik te ih pozvao na optimizam, u ovim, prije svega sa političkog aspekta, teškim trenucima.

 

- Ne smijemo zaboraviti sve naše poginule, borce i šehide koji su, u temelje ove države, dali živote da bismo ovako svečano mogli obilježiti Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Zato optimizam i vedrije - naglasio je.

 

fna-narodne-nosnje-sarajevo

 

Općinski načelnik Hadžibajrić uključio se, na Dan državnosti BiH u Restoranu ‘Dobre volje’ Udruženja Pomozi ba, u podjelu obroka socijalno ugroženim građanima, korisnicima kuhinje tog udruženja. Za njih je danas organiziran svečani ručak, voće i kolači.

 

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se 25. novembra. Na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova država bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

 

folklor-narodna-nosnja

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još