IZLOŽBA U HISTORIJSKOM MUZEJU

'Balkansko putovanje' Chrisa Lesliea: Vraćao se u Sarajevo mnogo puta, bilježeći priče o raseljenim porodicama

Kultura09.11.21, 12:55h

'Balkansko putovanje' Chrisa Lesliea: Vraćao se u Sarajevo mnogo puta, bilježeći priče o raseljenim porodicama
Od 1997. do 2000. godine je volontirao u Sarajevu i započeo fotografski projekat u improvoziranoj mračnoj sobi u podrumu „Doma za djecu bez roditeljskog staranja“, Bjelave - gdje je djecu podučavao osnovama crno-bijele fotografije. Od tada se u Sarajevo vraćao mnogo puta bilježeći priče o raseljenim porodicama

 

 

 


U četvrtak, 11. novembra, sa početkom u 18 sati, u Historijskom muzeju u Sarajevu bit će održana promocija knjige Chrisa Lesliea "Balkansko putovanje" (A Balkan Journey).


"Balkansko putovanje" je fotografski dnevnik o oporavku i društvenim procesima na Balkanu poslije raspada Jugoslavije. Zapise je napravio Chris Leslie, diplomirani politolog i psiholog iz Airdriea, Škotska.


Kako se njegova fotografska praksa razvijala, tako se razvijalo i njegovo balkansko putovanje.


Stanica Sarajevo: od 1997. do 2000. godine je volontirao u Sarajevu i započeo fotografski projekat u improvoziranoj mračnoj sobi u podrumu „Doma za djecu bez roditeljskog staranja“, Bjelave - gdje je djecu podučavao osnovama crno-bijele fotografije. Od tada se u Sarajevo vraćao mnogo puta bilježeći priče o raseljenim porodicama.


Fotografije istražuju sudbinu djece rođene nakon rata i njegovih učenika - fotografa dvadeset godina kasnije, pokazujući kako se traume prenose generacijama nakon sukoba.  


Fotografije nam daju uvid u putovanje Chrisa Lesliea i pričaju o njegovom odnosu sa zemljama koje je posjetio - zbog toga  je knjiga "A Balkan Journey" intiman prikaz ljudi i mjesta.


Danas u vremenu krize ovi zapisi su podsjetnik na ono što nam je potrebno za obnovu i oporavak.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!