Iz pravnog ugla

Blok 7 TE Tuzla – projekat od javnog interesa za Federaciju BiH ili još jedan neuspjeh?

Biznis Klub07.11.21, 20:39h

Blok 7 TE Tuzla – projekat od javnog interesa za Federaciju BiH ili još jedan neuspjeh?
Zanimljva analiza o razlozima zato je prjoekta izgradnje Bloka 7 još na čekanju i kakve to može imati negativne posljedice za energetski i ekonomski razvoj Federacija BiH

 

U cilju dugoročnog osiguranja električne energije radi zadovoljenja vlastitih potreba, pokrivanja budućeg deficita električne energije i snage koji će nastati uslijed gašenja postojećih termoblokova, te osiguranja pozicije Federacije Bosne i Hercegovine na unutarnjem i regionalnom tržištu električne energije Vlada Federacije BiH je donijela Odluku o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi i izgradnji elektroenergetskih objekta u Federaciji BiH (”Službene novine Federacije BiH”, broj: 8/10 i 34/11). Ovom Odlukom je u tački I prvi na listi elektroenergetskih objekata postavljen TE Tuzla, blok 7; 450 MW, dok je tačkom III iste odluke JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d.- Sarajevo proglašeno nosiocem aktivnosti na pripremi i realizaciji izgradnje TE Tuzla Blok 7. Posebnom Odlukom Vlade Federacije BiH o pripremi i izgradnji TE Tuzla , blok 7 – 450 MW (”Službene novine Federacije BiH”, broj 13/10 i 25/10) data je saglasnost da se finansiranje izgradnje TE Tuzla, blok 7 vrši po modelu zajedničkih ulaganja JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo sa projektnim partnerima – kompanijama koji će se odabrati putem međunarodnog javnog poziva, odnosno tendera i daju se osnovni principi partnerstva.

 

Nakon provedenog međunarodnog javnog poziva odnosno tendera, odabran je konzorcijum China Gezhouba Group CO Ltd i Guangdong Electric Power Design Institute sa kojim je JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo u augustu 2014. godine potpisala Ugovor.

 

Ovdje napomenimo da Ugovor, s obzirom na njegove ciljeve i svrhu, izgradnju i realizaciju projekta te njegovo finansiranje predstavlja hibirdnu tvorevinu i sadrži elemente različitih pravnih instituta te kombinaciju javno-pravnih i privatno-pravnih elemenata. S obzirom da je pomenutom Odlukom Vlade FBiH predviđeno finansiranje izgradnje TE Tuzla, blok 7 po modelu projektnog partnerstva ovaj Ugovor ima elemente javno – privatnog partnerstva (JPP). S obzirom na to da se ovim Ugovorom želi postići izgradnja zamjenskog termobloka, to se ovdje radi i o ugovoru o građenju po principu ”ključ u ruke“ (EPC). Sve troškove u svrhu realizacije ovog Projekta snosi JP EP BIH a ne Vlada FBiH i garanciju kineskom investitoru je platila Elektroprivreda ovdje nemamo elemente instituta državne pomoći kako su tvrdili pojedini protivnici ovog energetskog višegeneracijskog projekta. Upravo JP EPBiH i dokazuje u arbitražnom postupku s Energetskom zajednicom da ovaj projekat nema elemente instituta državne pomoći.

 

Međutim, EPC ugovor nije odmah stupio na snagu nakon potpisivanja 2014. godine. Njegova efektivnost zavisila je od toga da EPBiH i Vlada FBiH osiguraju sredstva. Ugovor o kreditu sa Kineskom izvozno-uvoznom bankom Kine potpisan je u novembru 2017. godine, a odgovarajući ugovor o garanciji potpisan je u julu 2018. U martu i aprilu 2019., Ugovor o kreditu su odobrili Predstavnički dom i Dom naroda. Pismo podrške Vijeća ministara BiH, neophodno za osiguranje kredita, izdato je u septembru 2019. godine.

 

Ovaj višegodišnji proces u obezbjeđivanju finansiranja razlog je što je Obavijest o nastavku rada po EPC ugovoru EPBiH mogla izdati tek u julu 2020. godine, šest godina nakon zaključenja ugovora. Drugim riječima, kineski konzorcij mogao je tek tada početi s radom, što je za EPC neuobičajeno dug period. A kad

a od zaključenja do izvršenja ugovora prođe duži vremenski period, može doći do promjena u okolnostima koje su ugovorne strane imale u vidu prilikom zaključivanja ugovora.

Zaista, tokom ovih šest godina, ekonomska i ekološka pozadina za energiju na ugalj se drastično promijenila: broj očekivanih projekata nove izgradnje elektrana na ugalj se uvelike smanjio, a pritisci koji potiču postupno ukidanje energije na ugalj se stalno povećavaju. Ove promjene su dovele do toga da je General Electric, podizvođač odgovoran za proizvodnju bojlera i generatora, najavio da će napustiti tržište električne energije iz novog uglja. Ova odluka značila je da General Electric više neće isporučivati opremu za nove termoelektrane na ugalj, uključujući TE Tuzla Blok 7. O tome se, više-manje, u javnosti u BiH, zna.

 

Nastavak teksta možete čitati OVDJE!

 

(DEPO Portal/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!