Žele veliku porodicu i njeguju običaje i tradiciju

Amina Tuka: Dok je bio u Tokiju, Amelu sam javila da će opet postati babo... Naša kuća u Italiji uređena je u bosanskom stilu

Nedjeljni magazin31.10.21, 12:49h

Amina Tuka: Dok je bio u Tokiju, Amelu sam javila da će opet postati babo... Naša kuća u Italiji uređena je u bosanskom stilu
Mi njegujemo naše običaje i tradiciju gdje god da se nalazimo. Naša kuća u Italiji je uređena u bosanskom stilu, pričamo bosanski jezik, čitamo Davudu knjige na našem jeziku. Veoma nam je bitno da uči od malena o svojoj vjeri i tradiciji, naglašava mladi bračni par

 

U prelijepom ambijentu „Malak Regency“ hotela u Sarajevu dan smo proveli s Aminom i Amelom Tukom, koji su nakratko napustili svoj italijanski dom i vratili se u Bosnu i Hercegovinu. Povodi razgovora bili su godišnjica braka i rođenje sina Davuda, ali sretni par nas je iznenadio vijestima o novoj trudnoći, piše magazin Azra. Presretni zbog njih, razgovor smo nastavili u lobiju hotela, a Amina nam je kazala da je u četvrtom mjesecu trudnoće, da se lijepo osjeća, ali da još ne znaju spol bebe. Ona bi, kaže, voljela curicu, dok se Amel nije izjasnio.


–  Za drugu trudnoću smo saznali kada je Amel otišao na Olimpijske igre u Tokio. Ja sam mu javila da će opet postati babo. Bio je presretan – kazala je Amina, dok ponosni Amel nije skidao osmijeh s lica. Amina kaže da se početak nove trudnoće ne razlikuje od prethodne, ali da su ovog puta opušteniji i spremniji.

 
Par nas je oduševio svojom prizemnošću i iskrenošću, i naprosto su sagovornici koje samo možete poželjeti za saradnju, od razgovora do fotošutinga, koji smo obavili malo poslije. Razgovor smo nastavili pričom o godišnjici braka, i kako oni danas gledaju na tu svetu instituciju?

 
– Uvijek smo gledali na brak veoma ozbiljno. Sada kada smo i sami u braku, cijenimo više našu zajedničku požrtvovanost i trud. Brak je naš put i nešto najljepše što stvaramo zajedno.


Šta je najvažnije što ste spoznali za ove dvije godine, više nego vrijeme koje ste proveli u vezi?

 
– Spoznali smo da sada trebamo biti više tolerantni jedno prema drugom i da ne smijemo nikada dozvoliti da nesuglasice budu jače od ljubavi i razumijevanja.


U današnjem vremenu mnogo brakova se raspada. Šta mislite u čemu je tajna uspješnog i skladnog braka?


– Svaki brak je drugačiji i svaki nosi svoju tajnu uspješnosti i skladnosti. Trud, razumijevanje i poštivanje jedno drugog je nešto što uvijek stavljamo na prvo mjesto.

 
Vjerujem da vam je kruna svega rođenje sina Davuda i da vam je on obilježio i ljubav i brak? Kakav je Davud kao dječak?

 
– Naravno, kruna naše ljubavi i postojanja je rođenje našeg sina. Davud je zaista veselo i mirno dijete, pun znatiželje i veoma poslušan.


S obzirom na to da živite u Italiji, koliko sina učite bosanskim korijenima, običajima, jeziku?


– Mi njegujemo naše običaje i tradiciju gdje god da se nalazimo. Naša kuća u Italiji je uređena u bosanskom stilu, pričamo bosanski jezik, čitamo Davudu knjige na našem jeziku. Veoma nam je bitno da uči od malena o svojoj vjeri i tradiciji.


Kompletan intervju pročitajte OVDJE.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još