Sve će koštati 19 miliona eura

Most na Savi kod Gradiške zvanično spojen: Na sredini se susrele delegacije BiH i Hrvatske

Biznis Klub15.10.21, 13:48h

Most na Savi kod Gradiške zvanično spojen: Na sredini se susrele delegacije BiH i Hrvatske
Planirano je da do proljeća bude završeno 500 metara ceste s bh. strane BiH i 50 metara u Hrvatskoj, nakon čega treba početi izgradnja pristupne saobraćajnice od šest kilometara s hrvatske strane

 

 

Most na Savi kod Gradiške danas je zvanično spojen simboličnim zavarivanjem posljednje cijevi željezne konstrukcije i susretom delegacija Bosne i Hercegovine i Hrvatske na sredini mosta.

 

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović koji je predvodio delegaciju BiH izjavio je da su spojene dvije obale i države, te da je optimista da će finalno uređenje mosta i izgradnja pristupnih cesta biti urađeni u planiranom roku.

 

- Time ćemo konačno završiti dugo zagovarani posao i staviti u funkciju most, carinski terminal, granični prelaz i druge objekte od evropskog značaja - naveo je Mitrović.

 

Planirano je da do proljeća bude završeno 500 metara ceste s bh. strane BiH i 50 metara u Hrvatskoj, nakon čega treba početi izgradnja pristupne saobraćajnice od šest kilometara s hrvatske strane.

 

Troškove izgradnje mosta od 19 miliona eura po pola snose Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

 

Hrvatski dio finansira Evropska unija, koja je i Bosni i Hercegovini osigurala grant od 3.2 miliona eura za gradnju mosta.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!