velikan nije zaboravljen

Počinju 'Dani Nedžada Ibrišimovića' u Tuzli

Kultura15.09.21, 22:40h

Počinju 'Dani Nedžada Ibrišimovića' u Tuzli
Desetu godišnjicu smrti Nedžada Ibrišimovića, jednog od najvećih bh. književnika, te slikara i publiciste, Bosanski kulturni cenar Tuzlanskog kantona (BKC TK) obilježit će višednevnom manifestacijom koja počinje od večeras 15. septembra

 

 

Bosanski kulturni centar će kroz postavku predstave “Kuća bez vrata”, zatim izložbom Ibrišimovićevih skulptura i likovnih djela, te panel diskusijom o liku i djelu, dati doprinos čuvanju od zaborava uspomene na Nedžada Ibrišimovića.

 

“Izložba je dio priče koju Bosanski kulturni centar priprema od početka godine, a kojom želimo dati svoj doprinos u sjećanju na Nedžada Ibrišimovića kao velikog čovjeka i patriotu, ali i na širok i vrijedan opus koji je ostavio u bh. književnosti i umjetnosti. Dio izložbe koja najvećim dijelom ima dokumentarističku ulogu bit će Ibrišimovićevi crteži, skulpture, njegove knjige u raznim izdanjima, rukopisi i drugi predmeti koji će posjetiteljima svih događaja u okviru ove manifestacije približiti ono što je stvarao Nedžad Ibrišimović”, rekao je rukovodilac galerijsko-scenskih poslova u JU BKC TK Hari Ejubović.

 

Drugi događaj u okviru “Dana Nedžada Ibrišimovića” bit će panel diskusija o liku i djelu Ibrišimovića, o kome će govoriti njegovi savremenici, a koji će biti održan 22. septembra.

 

Centralni događaj je predstava “Kuća bez vrata”, koja je nastala po motivima Ibrišimovićeve pripovjetke “Kuća zatvorenih vrata“, a koja će premijerno biti izvedena 25. septembra u Velikoj sali BKC TK.

 

Dramaturgiju i režiju potpisuje Gradimir Gojer, a mladu glumačku postavu u predstavi čine Alisa Brkić, Samina Mujkanović, Faruk Uščuplić, Damir Altumbabić i Damir Mahmutović.

 

Nedžad Ibrišimović rođen je 1940. godine u Sarajevu. Pohađao je srednju školu za primjenjene umjetnosti, odsjek vajarstvo, a diplomirao je na studiju filozofije u Sarajevu. Bio je pripovjedač, romansijer, dramski pisac, pjesnik, esejista, publicista i vajar. Njegova djela prevođena su na turski, engleski, češki, albanski, španski, arapski, francuski, njemački i italijanski jezik. Bio je urednik u listovima “Naši dani” i “Oslobođenje”.

 

Autor je više od 20 štampanih izdanja i radio drama, a od 1982. do 2000. imao je deset samostalnih izložbi. Bio je predsjednik Udruženja pisaca BiH, član Udruženja likovnih umjetnika BiH, dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

 

Umro je 15. septembra 2011. godine u Sarajevu u 71. godini, saopćeno je iz Javne ustanove Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona.

 

(DEPO Poratl/ak)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!