održava se od 13. do 17. septembra

U susret XI Bugojanskom lutkarskom bijenalu: Predstavljen takmičarski i prateći program festivala

Kultura10.09.21, 14:14h

U susret XI Bugojanskom lutkarskom bijenalu: Predstavljen takmičarski i prateći program festivala
U takmičarskom programu predstavit će se Pozorište mladih Sarajevo, Pozorište lutaka Mostar, Akademija za umjetnost i kulturu Osijek, Malo pozorište “Duško Radović”, Gradsko pozorište Podgorica i Lutkovno gledališče Maribor

 

 

 

Danas je održana PRESS konferencija XI Bugojanskog lutkarskog bijenala kojom je najavljen važan internacionalni lutkarski festival.


Na PRESS konferenciji su prisustvovali: Mirza Idrizović (direktor festivala), Nedžad Milanović (glavni urednik biltena) i načelnik Općine Bugojno Hasan Ajkunić, uz moderiranje Amile Idrizbegović.  

 

xi-bugojansko-lutkarsko-bijenale-1


Predstavnicima medija predstavljen je ovogodišnji takmičarski i prateći program festivala. U takmičarskom programu predstavit će se Pozorište mladih Sarajevo, Pozorište lutaka Mostar, Akademija za umjetnost i kulturu Osijek, Malo pozorište “Duško Radović”, Gradsko pozorište Podgorica i Lutkovno gledališče Maribor.


Također, najavljene su dvije izložbe i to: “Smicalice” Mice Todorović, Fundus Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine i “Lutke, crteži i grafike”, Mirjana i Boris Čistopoljski.


Među brojnim sadržajima bit će održana, tradicionalno, i promocija knjige - monografije Pozorišta mladih Sarajevo “70. godina mladih”. Najavljena su i scenska čitanja lutkarskih tekstova mladih dramaturga sa akademija iz regije, kao i radionice koje će se održati tokom Bijenala.

 

xi-bugojansko-lutkarsko-bijenale-3


Stručni žiri ovogodišnjeg Bijenala je u sastavu: Dubravka Zrnčić Kulenović, Matea Bulbić i Ljiljana Labović Marinković.


Na press konferenciji izražena je zahvalnost i svim pokroviteljima i sponzorima festivala bez kojeg realizacija istog ne bi bila moguća.


Direktor Mirza Idrizović objasnio je kako su tekli organizacijski poslovi, professor Nedžad Milanović govorio je više o festvalskom brendu, biletnu, a za kraj se obratio načelnik općine Bugojno, pozivajući sve da posjete ovaj značajan festival te, naravno, da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera.

 

XI Bugojansko lutkarsko bijenale održava se od 13. do 17. septembra 2021. godine u Bugojnu.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!