PET DANA, 40 FILMSKIH OSTVARENJA

'Najljepše godine' otvaraju filmski festival 'Avant&Una" na kuli Sokolac

Kultura20.08.21, 17:52h

'Najljepše godine' otvaraju filmski festival 'Avant&Una
Festival se otvara večeras u 19 sati vitezovima, posebnim gostima i priznanjima, a u 20:20 sati kreće talijanski film "Najbolje godine" na ljetnoj pozornici srednjovjekovnog grada Sokolac

 

 


Na ljetnom crvenom tepihu danas je održana press konferencija za novinare povodom večerašnjeg svečanog otvaranja 3. Avantura film festivala, kojim Bihać na pet dana postaje kreativni filmski poligon.

 

Ovogodišnji festival publici donosi čak 40 filmskih ostvarenja iz regije i svijeta i čak pet premijernih bh. prikazivanja, što je, nakon Sarajevo film festivala, najveći broj premijera na jednom filmskom festivalu BiH.


- Ponosimo se činjenicom da ove godine imamo najsavremeniju filmsku opremu i tehniku, iako slavimo tek treći rođendan. Upravo zbog toga smo u Bihać mogli donijeti najznačanije regionalne filmove,  kao i svjetske filmske hitove te specijalne projekcije - kažu organizatori.


Festival se otvara večeras u 19 sati vitezovima, posebnim gostima i priznanjima, a u 20:20 sati kreće talijanski film "Najbolje godine" na ljetnoj pozornici srednjovjekovnog grada Sokolac.


Autobus za Sokolac polazi u 18:30 sati ispred Kulturnog centra Bihać. Svoje karte možete pronaći u prostorijama Kulturnog centra Bihać ili Turističke zajednice grada Bihaća.

 

treci-avantura-film-festival-bihac2


Treći Avantura film festival je i takmičarskog karaktera, a potencijalni dobitnici nagrada mogu dobiti priznanje za najbolji dugometražni igrani film, kratki, dokumentarni, self made i turistički film.


Posebna nagrada se dodjeljuje za najbolji film festivala, veliki Grand Prix Unska sirena, koja je svake godine jedinstvena i izrađena u samo jednom primjerku.


Sutrašnji OPEN AIR otvara film Danisa Tanovića "Deset u pola" na sportskom igralištu kod KC-a.


Dobitnici počasnih nagrada festivala "Avant&Una" za 2021. godinu


Direkcija festivala će večeras na svečanom otvaranju dodjeliti počasne nagrade za 2021. godinu, a dobitnici su:

 

nenad-dizdarevic


Nenad Dizdarević - za autorsko-rediteljski i akademski doprinos bh. kinematografije


Filmski redatelj, scenarist, producent i profesor filma iz Sarajeva, Bosne i Hercegovine. Autor je brojnih filmskih ostvaranja, između kojih se izdvajaju dugometražni igrani filmovi: Gazija (1981), I to će proći (1985), Stanica običnih voova (1990) i Magareće godine (1994).  Dobitnik je mnogih značajnih domaćih i međunarodnih nagrada za svoje filmsko stvaralaštvo. Njegov najznačajniji film, Magareće godine (1994.), bio je bosanski kandidat za Oscara 1995. te dobitnik više međunarodnih nagrada, između kojih i Zlatne palme na festivalu mediteranskog filma u Valenciji.


On je suosnivač sarajevske Akademije scenskih umjetnosti kao i suosnivač Sarajevske filmske akademije. Bio je i predsjednik Udruženja filmskih radnika BiH.

 

sulejman-mulaomerovic


Sulejman Mulaomerović - za snimateljski doprinosu u razvoju tv i fimlsko stvaralaštva


Dugodišnji je snimatelj i reporter TV BIH, koji se u svojoj karijeri iskazao na razne načine kao vrsni poznavalac svog posla. Radio je na mnogim TV projektima, od reportaža do drama, TV filmova i serijskih projekta. Svoj veliki i nesebičan doprinos je dao posebno tokom rata u BiH, gdje se slobodno može reći da je snimio veći dio rata u BiH. Njegovi snimci iz Sarajeva i ostalih dijelova BiH su obišli cijeli svijet.

 

Sulejman Mualomerović je nosilac i mnogih ratnih priznanja kao npr. plakete „Bosanski stećak“, te je proglašen i najboljim RATNIM REPORTEROM 1992. godine. Tri puta ranjen, što ga nije omelo da nastavi svoju uspješnu karijeru snimatelja sve do danas. Tokom rata radio je sa mnogim poznatim stranim novinarima, a između ostalog i za korporaciju WTN.

 

senad-zulic-bijeli


Senad Zulic Bijeli (1954-2019) - postuhumno prizanje za razvoj turizma i sporta u Bihaću i BiH


Ljubav prema prirodi, Uni i gradu Bihaću su mu bili velika inspiracija u životu. Njegov poduzetnički duh  će ostati dugo zapisan u legendama bihaćkog sporta "Sve za svoj grad, sve za Unu" bio je njegov moto. Kao glavni inicijator prve Una regate poslije rata 1977. godine, a 1978. izvršava mjesto direktora direkcije Una regate, nakon čega kao dugogodišnji trener i selektor državne reprezentacije odlazi dva puta na Olimpijadu, 1996. u Atlantu i 2004. u Atinu.

 

Od 1998. godine kao pionir rafting u BiH osniva prvu agenciju za avanturistički rafting koja i danas aktivno doprinosi razvoju i promociji turizma i sporta na našim prostorima.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!