hrabra promocija ženskih glasova

Ko je Shamsia Hassani, umjetnica koja utjelovljuje glas afganistanskih žena? Iako vrlo uspješna, priznala je da se osjeća beznadežno...

Kultura19.08.21, 18:49h

Ko je Shamsia Hassani, umjetnica koja utjelovljuje glas afganistanskih žena? Iako vrlo uspješna, priznala je da se osjeća beznadežno...
Ipak, rekla je da je predana pozivu da ulije snagu i moć ljudima kroz svoju umjetnost

 

Prva afganistanska koja se bavi isključivo uličnom umjetnosti, Shamsia Hassani, prikazuje afganistanske žene kako se suočavaju s ponovo oživljenim talibanskim prijetnjama. Uprkos opasnosti, ona nastavlja svoj otpor, prenosi u svojoj reportaži Deutsche Welle. 

 

Shamsia Hassani je proteklih godina već dostigla određeni nivo međunarodnog uspjeha. Kao prva afganistanska grafiti-umjetnica, poznata po hrabroj promociji ženskih glasova, putovala je po svijetu i radila murale na zgradama i javnim površinama, učestvovala u galerijskim izložbama u brojnim sjevernoameričkim, evropskim i azijskim zemljama.

 

Dospjela je na listu 100 najvećih svjetskih mislilaca Foreign Policy magazina za 2014- godinu i uvrštena je u drugi tom kolekcije 'Priče za laku noć za djevojčice buntovnice', najprodavanije zbirke literarnih portreta žena koje mijenjaju svijet.

 

Prošle sedmice, dok su talibani preuzimali vlast u sve većem broju afganistanskih provincija, na kraju zauzevši i Kabul, Hassanijevo prisustvo na društvenim mrežama naišlo je na još veći odjek.

 

Dva njena rada koji prikazuju djevojke u blistavo plavoj boji i koje nose slike nade dok ih mračni, prijeteći talibanski borci s oružjem okružuju u stanju totalnog straha, očaja i nasilne represije s kojima se sada suočavaju afganistanske djevojčice i žene, dobili su desetine hiljada lajkova na Instagramu i podijeljene su hiljade puta na Facebooku.

 

Uprkos svom uspjehu u umjetničkom svijetu, Hassani je 2018. priznala za DW da se ponekad osjeća beznadežno, nemoćna da utiče na bilo kakvu promjenu u društvu.

 

Ipak, rekla je da je predana pozivu da ulije snagu i moć ljudima kroz svoju umjetnost.

 

- Smatram da svojim umjetničkim djelima mijenjam mišljenja drugih i dijelim svoje ideje s ljudima - rekla je Hassani. 

 

Svojim najnovijim radovima obznanjuje patnju žena i djevojaka u Afganistanu i pomaže da one ne budu zaboravljene.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!