preminuo u sarajevu 2020.

Na ALU Sarajevo in memoriam izložba u čast iznimnog grafičara Dževada Hoze

Kultura12.07.21, 14:27h

Na ALU Sarajevo in memoriam izložba u čast iznimnog grafičara Dževada Hoze
Dževad Hozo je preminuo u decembru prošle godine u 82 godini. Kako tada nisu postojali uslovi za dostojanstven ispraćaj njegove kolege, studenti i prijatelji odlučili su da se tom izložbom dostojanstveno sjete svog profesora, prijatelja i kolege te se oproste s njim

 

Izložba grafičkih listova Dževada Hoze iz legata Muzeja Unsko-sanskog kantona Bihać koji su 2009. godine proglašeni nacionalnim blagom Bosne i Hercegovine otvorena je danas u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti (ALU) u Sarajevu.

 

Riječ je o in memoriam izložbi akademika Dževada Hoze (1938-2020) kojom se sjeća i odaje počast jednom od najvećih bosanskohercegovačkih umjetnika grafičara, profesoru emeritusu Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

 

Dževad Hozo je preminuo u decembru prošle godine u 82 godini. Kako tada nisu postojali uslovi za dostojanstven ispraćaj njegove kolege, studenti i prijatelji odlučili su da se tom izložbom dostojanstveno sjete svog profesora, prijatelja i kolege te se oproste s njim.

 

Dekanesa ALU Dubravka Pozderac-Lejlić istakla je da je izložba prilika da se podsjeti te da se oda počast dragom profesoru, kolegi, prijatelju, jednom od najznačajnijih protagonista umjetničke scene Bosne i Hercegovine u periodu  druge polovine dvadesetog stoljeća.

 

Pozderac je podsjetila da će Hozo ostati upamćen kao jedan od sudionika u značajnom periodu  razvoja bh. grafičke umjetnosti i njenog pozicioniranja ne samo unutar regije, nego i na međunarodnom planu, te kao jedan od osnivača Odsjeka grafike na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo.

 

Šef Odsjeka grafike Admir Mujkić naveo je da je izložene grafike Hozo darovao Krajini, jer se on, kako je kazao Mujkić, iako nije bio rođen u Bihaću nego je u tom gradu završio gimnaziju, smatrao  Bišćaninom.

 

- Profesor je ove grafike još 80-tih godina poklonio tadašnjem Muzeju AVNOJ-a, današnjem muzeju Unsko-sanskog kantona - podvukao je Mujkić.

 

On je je također istakao da je Dževad Hozo volio Krajinu, a da će se i Krajina njemu odužiti te će u naredne dvije godine Bihać dobiti galeriju Dževada Hoze, koja će se nalaziti u kući Hozinih roditelja.

 

Dževad Hozo rođen je 10. maja 1938. godine u Užicu, dok je u Bihaću pohađao gimnaziju. Studirao je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, no 1958. godine prekida studij i upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljani. To je tek početak biografije akademskog slikara, grafičara, profesora na Likovnoj akademiji u Sarajevu i akademika koji je svojim pedagoškim i umjetničkim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u suvremenoj umjetnosti Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije.

 

Preminuo je u Sarajevu 2020. godine.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!