Demanti iz Općine Stari Grad Sarajevo

Odgovor građanima iz ul. Maguda br. 3: Konkurs neće biti poništen, ne trebate stalno sumnjati u riječ struke!

Biznis Klub01.07.21, 16:25h

Odgovor građanima iz ul. Maguda br. 3: Konkurs neće biti poništen, ne trebate stalno sumnjati u riječ struke!
Građani ne bi trebali imati nepovjerenja prema svojoj lokalnoj zajednici, niti sumnjati u riječ struke, jer će svaka eventualna gradnja na ovom lokalitetu biti izvršena na način da se jasno propišu uslovi za stabilizaciju terena utvrđeni obaveznim inžinjersko-geološkim izvještajem - navodi se, između ostalog, u demantiju Općine Stari Grad Sarajevo

 

Povodom saopćenja koje su juče medijima uputili građani Sarajeva koji žive na adresi Maguda br. 3, (Alifakovac, Općina Stari Grad), a u kojem su iznijeli detalje svoje bitke za, kako su naveli, svoju zgradu i dvorište, odnosno zaštitu objekta koji se nalazi u pojasu nacionalnog spomenika BiH "Historijski urbani krajolik Sarajeva", s obzirom da je Općine Stari Grad Sarajevo raspisala Javni konkurs za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta na ovom lokalitetu, iz ove općine stigao je demanti na izrečene tvrdnje građana te pojašnjenja istih.


Demanti Općine Stari Grad u cjelosti prenosimo u nastavku...

 

Povodom saopćenja za javnost koje su uputili građani koji žive u ulici Maguda br.3 (Alifakovac) tvrdeći da će planirana izgradnja novog objekta na ovoj lokaciji ugroziti ne samo ambijentalnu cjelinu, nego i njihove domove, Općina Stari Grad upućuje demantij na izneseno i obavještava javnost o sljedećem:


Općinski načelnik je, uz saglasnost Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, 14. juna 2021. godine raspisao Javni konkurs za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta, u vlasništvu Općine, za izgradnju stambenog/stambeno-poslovnog objekta u ulici Maguda u Sarajevu. Predmetna parcela je vlasništvo Općine Stari Grad i nije dvorište zgrade, kako se navodi u saopćenju građana, a što potvrđuje i važeći Regulacioni plan "Alifakovac-Babića Bašča" (“Službene novine Kantona Sarajevo”, br.11/18).


Regulacioni plan “Alifakovac-Babića Bašča” na osnovu kojeg je dozvoljena gradnja na predmetnoj lokaciji usvojen je u skladu sa važećim zakonskim rješenjima 2018. godine, a procedura izrade istog započeta je 2016. godine. Naime, prilikom usvajanja istog, subjekat pripreme plana je bila Gradska uprava, a nosilac izrade Zavod za planiranje i razvoj Kantona Sarajevo. Napominjemo da je izmjena i dopuna Regulacionog plana "Alifakovac-Babića bašča" provedena u toku 2020. godine i ista se odnosila na katastarske čestice označene kao 469 i 470, K.O. Sarajevo IX, a koje nisu u obuhvatu ulice Maguda.

 

alifakovac-maguda-3


Vezano za navode kojima se dovodi u sumnju zakonitost formiranja parcela, ističemo da su isti netačni i paušalni, te da su parcele formirane u skladu sa važećom provedbeno-planskom dokumentacijom i Projektnim zadatkom Federalne geodetske uprave o usklađivanju podataka katastra i zemljišne knjige.
Činjenica da je objekat u zaštitnom pojasu nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine "Historijski urbani krajolik Sarajeva" ("Službeni glasnik B i H" br. 1/21), ne sprečava gradnju, ali u skladu sa svim propisanim uslovima.


Insinuacije u saopćenju da će Općina Stari Grad svojim postupcima ugroziti živote i imovinu stanara na način da bi gradnja mogla pokrenuti klizište ili dovesti do oštećenja stanova, su apsolutno neutemeljene.


Lokalna samouprava ima obavezu da štiti i pomaže građane i osigurava im kvalitetne uslove za život, a ne da djeluje suprotno potrebama građana. Istovremeno, općina ima obavezu i da štiti i brine se o vlastitoj imovini, kao i da istom raspolaže u skladu sa važećim zakonima, a što je prodajom predmetnog zemljišta i učinjeno.


Građani ne bi trebali imati nepovjerenja prema svojoj lokalnoj zajednici, niti sumnjati u riječ struke, jer će svaka eventualna gradnja na ovom lokalitetu biti izvršena na način da se jasno propišu uslovi za stabilizaciju terena utvrđeni obaveznim inžinjersko-geološkim izvještajem. Bitno je napomenuti da se profesionalnom i kontrolisanom gradnjom dovodi do stabilizacije terena, te da će sva potrebna odobrenja sadržavati jasno definisane uvjete koje je investitor obavezan ispuniti prilikom gradnje. Nadležna općinska služba će provoditi kontinuirani nadzor nad eventualnom budućom gradnjom.


Obavještavamo građane da je Javni konkurs za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta u ulici Maguda u Sarajevu objavljen u potpunosti u skladu sa važećim zakonskim rješenjima, stoga nema osnova za poništenje istog - navodi se u demantiju Općine Stari Grad Sarajevo.

 

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još