Borba za okoliš

Stop minihidroelektranama: Novi Travnik prva općina u SBK koja je potpisala deklaraciju

Biznis Klub08.06.21, 11:12h

Stop minihidroelektranama: Novi Travnik prva općina u SBK koja je potpisala deklaraciju
Općina Novi Travnik tako je postala prva općina u SBK i osma u BiH koja je potpisala Deklaraciju u kojoj između ostalog stoji da neće izdati nikakvu saglasnost, dozvolu i li preporuku za izgradnju MHE, brana, ili vodozahvata za male hidroelektrane

 

Stjepan Dujo, načelnik Novog Travnika u prisustvu predstavnika Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine potpisao je Deklaraciju „ Općine bez brana“.

 

Kako je Općinsko vijeće Novi Travnik na 5. redovnoj sjednici održanoj dana 06.05.2021. godine donijelo Zaključak o davanju mišljenja na Nacrt izmjena i dopuna Prostornog plana KSB/SBK 2005.- 2025. kojim se protivi ucrtavanju mini- hidrocentrala u Prostorni plan KSB/SBK na cijelom području Novog Travnika kao logičan nastavak bilo je potpisivanje Deklaracije.

 

Općina Novi Travnik tako je postala prva općina u SBK i osma u BiH koja je potpisala Deklaraciju u kojoj između ostalog stoji da neće izdati nikakvu saglasnost, dozvolu i li preporuku za izgradnju MHE, brana, ili vodozahvata za male hidroelektrane.

 

Također, u deklaraciji se navodi da će se općinski organi u svim pitanjima upravljanja okolišem konsultirati sa građanima kroz javnu raspravu ili drugi vid uključivanja javnosti u proces odlučivanja.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!