Potekao iz skromne pekarske obitelji

Ko je Christian Schmidt, novi visoki predstavnik u BiH, od koga toliko strahuju Dodik i čelnici Republike Srpske?!

Nedjeljni magazin31.05.21, 21:54h

Ko je Christian Schmidt, novi visoki predstavnik u BiH, od koga toliko strahuju Dodik i čelnici Republike Srpske?!
Smatraju ga primjerom uspješnog njemačkog političara postratnog perioda. Potekao je iz pekarske obitelji skromnih finansijskih mogućnosti, no uprkos tome uspio je završiti pravni fakultet i stići do njemačkog parlamenta, ali i dosegnuti visoke državničke funkcije

 

 


Ko je Christian Schmidt, novi visoki predstavnik u BiH? Podrške njemačke vlade mu neće manjkati...


Priču o Nijemcu zbog kojeg se na noge dižu Milorad Dodik i čelnici Republike Srpske te u srijedu, 2. juna, hitaju na savjetovanje kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, donosi Deutsche Welle u emisiji "Info puls".

 

Schmidt na funkciju visokog predstavnika u BiH zvanično stupa 1. avgusta ove godine. Kako je najavio, on će našu zemlju pratiti na putu u Evropsku uniju. I na tom outu će imati punu podršku njemačke vlade.


A ko je zapravo ovaj čovjek? Smatraju ga primjerom uspješnog njemačkog političara postratnog perioda. Potekao je iz pekarske obitelji skromnih finansijskih mogućnosti, no uprkos tome uspio je završiti pravni fakultet i stići do njemačkog parlamenta, ali i dosegnuti visoke državničke funkcije.


O njegovom životnom putu i političkoj karijeri više saznajte u prilogu DW.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još