PROTESTNI MARŠ UMJESTO SLAVLJA

I grob, i rob! Šta nam još spremate?! Ogorčeni trgovci na ulicama Sarajeva traže povećanje minimalne plate i slobodan dan!

Biznis Klub01.05.21, 09:24h

I grob, i rob! Šta nam još spremate?! Ogorčeni trgovci na ulicama Sarajeva traže povećanje minimalne plate i slobodan dan!
Protestnim maršom STBIH želi još jednom podsjetiti na svoje osnovne prioritete u radu, a to je da radnice i radnici zaposleni u trgovini napokon dobiju povećanje minimalne plaće, da imaju pravo na sindikalno organizovanje te da imaju pravo na slobodan dan za državne praznike

 

 

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBIH) održat će danas prvomajski marš u Sarajevu, na Međunarodni dan rada. Zbog poštivanja epidemioloških mjera, marš će biti organiziran kao protestna vožnja ulicama Sarajeva, uz zaustavljanja pred tržnim centrima. U 13 sati u Velikom parku novinarima će se obratiti predstavnici STBIH i aktivisti.

 
Cilj marša, čiji je ovogodišnji slogan „I grob, i rob! Šta nam još spremate?“, je skrenuti pažnju na izrazito loš položaj radnica i radnika zaposlenih u ovom sektoru.


Protestnim maršom STBIH želi još jednom podsjetiti na svoje osnovne prioritete u radu, a to je da radnice i radnici zaposleni u trgovini napokon dobiju povećanje minimalne plaće, da imaju pravo na sindikalno organizovanje te da imaju pravo na slobodan dan za državne praznike, kao i da njihovi uslovi rada budu definisani Kolektivnim ugovorom.


Okupljanje učesnika počinje na platou ispred Željezničke stanice u Sarajevu, u 12,00 sati kolona polazi ulicom Put života prema TC Mercator u Ložioničkoj ulici te dalje ulicom Zmaja od Bosne prema centru grada.


Kratko zadržavanje kolone pred tržnim centrima Alta i Sarajevo City Centar, a potoma nastavak kretanja prema TC BBI uz kratko zadržavanje. Tokom vožnje STBIH će puštati poruke i zahtjeve koji će biti upućeni prema zakonodavnoj i izvršnoj vlasti te prema socijalnim partnerima.


U 13 sati protestni marš se završava u Velikom parku u Sarajevu.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!