93. ceremonija dodjele najveće filmske nagrade

Oscar drugi put, ipak, ne stiže u BiH: Danski 'Another Round' najbolji strani film!

Kultura26.04.21, 02:36h

Oscar drugi put, ipak, ne stiže u BiH: Danski 'Another Round' najbolji strani film!
Za film iz države koja godinama najmanje novca izdvaja za kinematografiju u cijelom regionu, i sama nominacija među pet najboljih je ogroman uspjeh

 

 

 

Iako su noćas bila velika očekivanja da će nakon "Ničije zemlje" Danisa Tanovića, Oscar ponovo stići u BiH, 20 godina kasnije, sa filmom "Quo Vadis, Aida?" Jasmile Žbanić, to se ipak nije desilo. Američka Akademija filmskih nauka i umjetnosti najboljim stranim filmom na 93. ceremoniji dodjele Oscara proglasila je "Another Round" iz Danske.

 

No, bez obzira na to, sve pohvale idu Jasmili Žbanić, kao i sjajnoj glumačkoj ekipi, u kojoj su glavne uloge odigrali Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković, te cjelokupnom produkcijskom timu koji je realizovao ovaj film


Za film iz države koja godinama najmanje novca izdvaja za kinematografiju u cijelom regionu, i sama nominacija među pet najboljih je ogroman uspjeh.

 

Uz "Quo Vadis, Aida" (BiH) i "Another Round" (Danska), u  kategoriji za najbolji film na stranom jeziku borili su se još "Better Days" (Hong Kong), "Collective" (Rumunija) i "The Man Who Sold His Skin" (Tunis).


 

 


(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još