Prostirat će se na oko 282 hektara

Ambiciozan Vučićev projekt u Trebinju: Luksuzni aerodrom trebao bi biti završen za godinu dana

Biznis Klub25.04.21, 13:46h

Ambiciozan Vučićev projekt u Trebinju: Luksuzni aerodrom trebao bi biti završen za godinu dana
Nakon izgradnje aerodroma, od Beograda do Trebinja stizat će se za oko 40 minuta

 

Kompanija Aerodromi Srbije raspisala je natječaj za izradu planske i projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Aerodroma Trebinje.

 

Lokacija planiranog Aerodroma Trebinje je oko 14 kilometara zapadno od centra grada Trebinja, u blizini mjesta Taleža u Republici Srpskoj (BiH), javlja portal eKapija.

 

Nakon izgradnje aerodroma, od Beograda do Trebinja stizat će se za oko 40 minuta. Gradnja Aerodroma Trebinje zajednički je projekt Srbije i Republike Srpske, a finansijer će biti Srbija, koja će i upravljati aerodrom.

 

Nadmorska visina referentne točke aerodroma je oko 266 metara, a kompleks aerodroma obuhvatat će oko 282 hektara, bez pristupnih prometnica.

 

Kako je navedeno u natječajnoj dokumentaciji, objekti niskogradnje koje je potrebno planirati, projektirati i izgraditi na aerodromu su uzletno-sletna staza, staze za vožnju, platforme, heliodrom, tehničke platforme za aerodromsku opremu, servisne i interne prometnice, zatim vatrogasni poligon, parkiralište za posjetitelje i zaposlene na aerodromu, kao i pristupne prometnice.

 

Od objekata visokogradnje gradit će se zgrada terminala, toranj kontrole leta, vatrogasna stanica, cargo terminal, skladište goriva s crpkom za gorivo, garaža za aerodromsku opremu, terminal i hangar poslovnog zrakoplovstva te pomoćni objekti.

 

Dužina uzletno-sletne staze ima dvije varijante, 3.000 i 3.500 metara, a projektant će investitoru ponuditi jednu od njih. Planirana širina uzletno-sletne staze je 45 metara.

 

Kada je riječ o zgradi terminala, planirani broj putnika u vršnom satu je 1.100 (550 u dolasku plus 550 u odlasku), dok će čekaonica za poslovne putnike imati poseban ulaz i primat će najmanje 20 putnika.

 

U planu je i terminal poslovnog zrakoplovstva koji će istovremeno moći uslužiti najmanje četiri leta, a podizat će su u drugoj fazi izgradnje aerodroma, kao i hangar za zrakoplove poslovnog zrakoplovstva kapaciteta za istovremeni smještaj najmanje tri aviona.

 

Heliodrom će se, također, graditi u drugoj fazi izgradnje aerodroma, pokraj platforme općeg zrakoplovstva i terminala poslovnog zrakoplovstva, a bit će namijenjen za hitni medicinski transport, traganje i spašavanje te poslovne letove.

 

Predviđeni broj zračnih operacija od 2023. do 2037. godine iznosi 53.728 letova najvećih Airbusovih aviona tipa A321-200. Objekti niskogradnje i visokogradnje na aerodromu trebaju biti opremljeni odgovarajućim elektro-energetskim, protupožarnim, informacijskim, telekomunikacijskim, vodovodnim i kanalizacijskim sustavima, kao i sistemom za klimatizaciju, grijanje i hlađenje, zatim rasvjetom i sustavom svjetlosnog obilježavanja, radio-navigacijskim i meteorološkim sistemima, sistemima za kontrolu pristupa, daljinsko upravljanje i nadzor, i drugim specijaliziranim sustavima nužnim za rad civilnog zračnog prometa na budućem Aerodromu Trebinje.

 

“S obzirom na specifičnost terena na kojem se planira izgradnja aerodroma u Trebinju ponuđač mora obaviti i geološke, geotehničke, geomehaničke i hidrološke istražne radove i pripremiti elaborate za daljnju realizaciju projekta”, navodi se u natječaju za izradu planske i projektno-tehničke dokumentacije.

 

Kako je Tomislav Momirović, srbijanski ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, najavio krajem prošle godine, početak gradnje Aerodroma Trebinje očekuje se u drugom tromjesečju ove godine, za što je u proračunu Srbije predviđeno pet milijardi dinara (oko 41 miliona eura).

 

Prema najavi gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića iz marta ove godine, aerodrom bi trebao početi s radom u sljedećih godinu dana.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 93

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još