Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove potvrdili

Na sarajevskom aerodromu spriječen uvoz proizvoda koji sadrži GMO

Biznis Klub23.03.21, 15:55h

Na sarajevskom aerodromu spriječen uvoz proizvoda koji sadrži GMO
Shodno tome, uvoz kontrolisane pošiljke od 26.000 kg u vrijednosti 63.700 dolara je zabranjen i naređeno je vraćanje pošiljaocu

 

Sanitarna inspekcija Federalne uprave za inspekcijske poslove na graničnom prijelazu Aerodrom Sarajevo, u toku redovnog pregleda pri uvozu, zabranila je uvoz robe "Soy Protein Izolated" koji je namijenjen za ljudsku potrošnju, porijeklom iz Kine.

 

Prilikom pregleda robe kod uzoraka "Soy Protein Izolated" prema rezultatima izvršene analize i superanalize otkriveno je prisustvo genetički modificiranih organizama (GMO), što je u suprotnosti s odredbama Zakona o genetički modificiranim organizmima i Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe, te kao takva ne može biti uvezena i stavljena u promet.

 

Shodno tome, uvoz kontrolisane pošiljke od 26.000 kg u vrijednosti 63.700 dolara je zabranjen i naređeno je vraćanje pošiljaocu, saopćeno je iz FUZIP-a.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!