VIDEO/ Pogledajte dokumentarni film Bojana Tomića

Dan u životu jednog bota: Ko su internet jurišnici, a ko njihove žrtve

Mediji19.03.21, 10:13h

Dan u životu jednog bota: Ko su internet jurišnici, a ko njihove žrtve
Armije internet botova i trolova, milion komentara dnevno, društvene mreže i portali, domaći i strani plaćenici, prizemno, vulgarno i brutalno, medijski nepismena publika, spam, fake news, prijetnje i ucjene s lažnih profila...

 

Dokumentarni film 'Dan u životu jednog bota' autora Bojana Tomića i u produkciji 'Prvog kadra' premijerno je prikazan na BHRT-u, a sada ga svi mogu pogledati i na YouTubeu.

 

Kako autor filma kaže, film je kombinacija igrane i dokumentarne forme.

 

- U igranom dijelu imamo glumca koji portretira jednog bota od trenutka kada ulazi u sistem botovanja, objašnjava nam sisteme kako to sve funkcioniše, i na kraju on sam postaje žrtva tog istog sistema - pojasnio je Tomić za Jutarnji program BHT-a.

 

U filmu se pojavljuju novinarka i voditeljica Dalija Hasanbegović-Konaković, profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Lejla Turčilo, psiholog i društveni analitičar Srđan Puhalo, urednica portala eTrafika Vanja Stokić, urednik na BHT-u Tvrtko Milović i glavna i odgovorna urednica Centra za istraživačko novinarstvo Srbije Milica Šarić, dok je bota utjelovio dramaturg i glumac Segor Hadžagić.


Ideja, scenario, kamera, režija: Bojan Tomić

Montaža, grafički elementi i kamera: Strahinja Kostić

Glumac i scenarista: Segor Hadžagić

Produkcija: Prvi kadar

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 64

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još