Vakcinacijski haos u EU

Iza odustajanja od AstraZenece ipak stoji politika, a ne nuspojave? 'Ovo je brutalni rat'

Biznis Klub16.03.21, 20:09h

 Iza odustajanja od AstraZenece ipak stoji politika, a ne nuspojave? 'Ovo je brutalni rat'
Merkel je pod sve većim pritiskom zbog stopiranja vakcinisanja AstraZenecom, što vodi u lockdown do daljnjega

 

Vladi njemačke kancelarke Angele Merkel prijeti politička kriza zbog njene odluke da suspendira program vakcinisanja AstraZenecinim cjepivom, čime se Njemačka pridružila zajednici 15 zemalja koje su dosad obustavile primjenu te vakcine.

 

Privremeno zaustavljanje vakcinisanja naložile su, kao posljednje u EU dosad, i Švedska i Portugal, iako Svjetska zdravstvena organizacija kao i Evropska agencija za lijekove (EMA) tvrde da je vakcina sasvim sigurna i - korisna. No, u brojnim državama vlada strah od nuspojava, naročito krvnih ugrušaka koji su već doveli do najmanje osam smrti, a povezuju se s vakcinom, piše Telegraph.

 

Odluka njemačkih vlasti navukla je na kancelarku Merkel bijes njemačkih zdravstvenih stručnjaka. Državni centar za prevenciju zaraznih bolesti odmah je izdao saopćenje u kojem su objasnili da je Njemačka u stanju trećeg pandemijskog vala te da se suočava s rizikom eksponencijalnog rasta broja zaraženih, što bi do Uskrsa moglo dovesti čak i do rušenja crnog rekorda broja oboljelih.

 

Saveznik Angele Merkel, bavarski lider Markus Söder, također je jasno rekao što misli o odluci svoje političke partnerice, ustvrdivši kako bi se on osobno odmah vakcinisao.

 

Glavni koalicijski partneri kancelarkinog CDU-a, socijaldemokrati (SPD), javno su osudili zaustavljanje vakcinisanja rekavši kako je to zaokret koji pokazuje da vlada nema jasnu politiku. Njemačka, Francuska i Nizozemska još prošle sedmice tvrdile su da je vakcina posve sigurna i efikasna. Neimenovani zvaničnik SPD-a rekao je da je potez "katastrofalan" te je pozvao njemačkog ministra zdravstva Jensa Spahna na ostavku. Opoziciona stranka FDP zatražila je, pak, detaljnu istragu, a u saopćenju ističu kako je vlada Angele Merkel "nepotrebno ugrozila ljudske živote".

 

- Tužan je zaključak da se ovo dobro cjepivo zbog neutemeljenih tvrdnji neće koristiti u brojnim zemljama - kazao je Frank Ulrich Montgomery, čelnik njemačkog ogranka Svjetskog udruženja liječnika (WMA).

 

Hiljade Nijemaca počele su dobivati obavijesti da su njihovi termini vakcinisanja otkazani uz napomenu da nije poznato kada bi mogli dobiti nove termine. Sve se češće spominje mogućnost da će oni koji su već primili jednu dozu AstraZenecinog cjepiva morati krenuti ispočetka i primiti dvije doze neke druge vakcine.

 

Zaustavljanje vakcinisanja ima i svoje ekonomske posljedice, smatraju u Institutu za ekonomiju Njemačke. Njihovi izračuni govore da bi gubitak gospodarstva uslijed necijepljenja samo u sedam dana iznosio oko dvije milijarde eura.

 

Eugen Brysch iz Fondacije za zaštitu pacijenata rekao je pak kako je Njemačka donijela odluku koja će iamti dalekosežne posljedice, dodavši da se tako "gubi povjerenje građana".

 

Francuska, Italija i Njemačka negirale su optužbe da je suspenzija cijepljenja politički motivirana nakon što je AstraZeneca proteklog vikenda obavijestila Evropsku komisiju da će do kraja marta isporučiti najmanje 60 miliona manje doza od planiranih količina.

 

Belgijski ministar zdravstva odluke o suspenziji AstraZenecinog cjepiva nazvao je neodgovornima.

 

- To je nevjerovatan vodopad odluka. Razgovarao sam jučer s portugalskim kolegama. I oni su odlučili zaustaviti cijepljenje iako nemaju nikakvih podataka zašto. Ovako nikada nećemo cijepiti Evropu, pa ćemo dobiti treći, četvrti, peti val koronavirusa... Moramo biti jako pažljivi oko tih lančanih reakcija - rekao je Frank Vandenbroucke.

 

Vodeći belgijski virolog Marc von Ranst dodao je pak kako bi zaustavljanje programa cijepljenja moglo dovesti do brojnih hospitalizacija, dugotrajnih oštećenja organizama, pa i smrtnih slučajeva, piše Telegraph.

 

Predstojnik ureda premijera Poljske, zemlje koja je među onima koje odbijaju zaustaviti cijepljenje, rekao je da se po mišljenju poljske vlade moguće radi o svjesnom i planiranom širenju dezinformacija u sklopu "brutalnog rata farmaceutskih kompanija".

 

Iz Evropske komisije stigla je poruka kako će suspenzija cijepljenja vjerojatno usporiti europski plan da se cijepi 70 posto stanovnika do kraja ove godine, a poručili su i kako predsjednica EK Ursula von der Leyen ostaje pri odluci da će se cijepiti čim to bude moguće.

 

U Velikoj Britaniji je AstraZenecom dosad cijepljeno 11 miliona ljudi, a zabilježen je tek jedan slučaj tromboze pa su tamošnji znanstvenici zapanjeni odlukama niza europskih država. Istovremeno, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poziva na nastavak cijepljenja.

 

Prema podacima same AstraZenece, dosad je na području EU barem jednu dozu cjepiva ove kompanije primilo oko 17 miliona ljudi, a ukupno je zabilježeno manje od 40 slučajeva zgrušavanja krvi.

 

Direktorica portugalskog zavoda za javno zdravstvo Graça Freitas izjavila je da je zgrušavanje krvi izuzetno rijetka nuspojava te da svi koji su primili AstraZenecino cjepivo trebaju ostati mirni. Direktorica španske agencije za lijekove María Jesús Lamas također kaže da je riječ o izuzetno malom broju slučajeva.

 

Telegraph masovno stopiranje vakcinisanja AstraZenecom tumači u svjetlu zategnutih odnosa farmaceutske kompanije s EU koja seže u same početke isporuke prvih doza vakcina. Bruxelles je trebao u prvoj polovici 2021. dobiti 100 miliona doza, ali isporučeno je znatno manje.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL/MD)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još