konačno stižu u bih, ali...

Zašto su baš ove dvije firme odabrane za nabavku vakcina? Novalić odgovara skepticima...

Biznis Klub11.03.21, 15:04h

Zašto su baš ove dvije firme odabrane za nabavku vakcina? Novalić odgovara skepticima...
Dodaje da se ne može nabaviti više od 350.000 doza i da će ugovor sa dobavljačima potpisati Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH

 

Vlada Federacije je na današnjoj sjednici u Mostaru razmotrila prijedlog Ad hoc grupe za nabavku vakcina i odabrala dvije domaće firme kao prometnike i to MGM Farm iz Kaknja i Krajinagroup iz Banje Luke.


- Ad hoc grupa je odradila svoj posao. Poslala je pisma na 40 adresa, a dobila odgovor od sedam-osam kompanija. Došle su četiri ponude. Zanimljivo da je cijena od svih sedam, ponuda bila 17 eura po dozi. Radi se o tržišnoj cijeni koja se iskristalisala. Izabrali smo dvije kompanije za vakcine Sputnik V, MGM Farm Kakanj koja najbrže može nabaviti vakcine, i tu je Krajinagroup iz Banje Luke. Prvi kontingent ne smije biti manji od 100.000 doza - rekao je Novalić danas u Mostaru.

 

Dodaje da se ne može nabaviti više od 350.000 doza i da će ugovor sa dobavljačima potpisati Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH.

 

- Prometnik da bi nam prodao vakcine mora uraditi registriraciju u Agenciji za lijekove BiH. Nas zanima registracija lijeka. Obje kompanije su ponudile Sputnik V, ušle su u naš izbor zbog brzine i kriterija. Najbolja je vakcina ona koja dođe prva, nije važno koja je vakcina - rekao je Novalić.

 

Osvrnuo se i na nabavku vakcina preko COVAX mehanizma, kazavši da ako bude potrebe, da će 14 miliona KM koliko su dali za nabavku vakcina, povući i iskoristiti za direktnu nabavku.

 

(Faktor, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 72

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još