PAVLE PAVLOVIĆ/ ANA AMANPOUR

Mlada novinarka N1, nježna, krha djevojka, pokazala je i mnogo starijim kolegama kako se izvještava dok zemljotres drma...

Mediji30.12.20, 10:24h

Mlada novinarka N1, nježna, krha djevojka, pokazala je i mnogo starijim kolegama kako se izvještava dok zemljotres drma...
Ma, kopao on, kopao nekolegijalne jarke prema kolegama, povijesnu vrijednost novinarskog rada Ane Mlinarić u 29. danu prosinca nikada zakopati neće

 

Kolumnista DEPO Portala i poznati bh. i ex-yu novinar Pavle Pavlović, koji sada živi u Nizozemskoj, podijelio je sa javnošću svoj dojam o izvještavanju novinara sa poprišta razornog zemljotresa koji je juče pogodio Hrvatsku. Sve pohvale uputio je mladoj reporterki N1 televizije, kuće sa kojom je i sam često sarađivao, a evo i zašto...

 

Ana Mlinarić je Christiane Amanpour, ne samo Hrvatske, nego cijelog regiona. Mlada novinarka iz zagrebačkog centra N1 pokazala je i mnogo starijim kolegama kako se izvještava i u trenucima kada vam je i sopstevni život u opasnosti.

 

Prvi put je to bilo na Markovom trgu kada je ispred Hrvatskog Sabora zapucao onaj mladi nesretnik. Tada je smireno, kao da je prošla mnoga ratišta sa TV kamerom, ekskluzivno javljala šta se događalo na povijesnoj pucnjavi oko najznačanijeg zdanja u Gornjem gradu.


Dobro, mogli su to reći uvijek sujetni i zavidni novinari, upalilo je maloj i što onda?


Ali, ovo što je danas (juče, op.red.) Ana Mlinarić pokazala u živom javljanju iz Petrinje, u trenucima kada je drmalo 6.2 stepeni po Rihterovoj skali, prevazilazi sve viđeno u ne samo hrvatskom TV žurnalizmu. I što je još vrijednije - nježna, krha djevojka, gotovo djevojčica, smogla je snage da nastavi svoja repoterska izvještavanja. I sigurno će još do kasno u noć.


Meni kao gledatelju sa 2.000 kilometara udaljenosti i novinarskim stažom od 56 godina srce je lupalo kao ludo zbog uzbudljivog javljanja repoterke, koja ni u jednom trenutku nije isticala svoj ego, niti je pokušavala ovu najgledaniju živu TV emisiju načiniti trambulinom za pravljenje svoje novinarske zvijezde.


Zato mi je strašno zasmetalo bahato ponašanje Andrije Jarka, reportera Nove TV, koji je u Petrinju stigao uz elitni politički vrh Hrvatske. Bahatim, gotovo primitivnim ubacivanjem pred kamere, raznoseći mikrofone drugih kolega, posebno hrabre Ane, Jarak se, u stilu svog prezimena, žestoko nabacivao u središte zbivanja. Čineći se ponekada važniji od Plenkovića i Milanovića.


Srećom, nije to dugo trajalo u živom prenosu, ali zato mogu misliti kako će biti u tim TV emisijama u kojima će Jarak javljati.


Ma, kopao on, kopao nekolegijalne jarke prema kolegama, povijesnu vrijednost novinarskog rada Ane Mlinarić u 29. danu prosinca nikada zakopati neće.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još