Tužne vijesti

Otišao jedan od najvećih bh. umjetnika: Jutros je preminuo Dževad Hozo

Kultura21.12.20, 12:45h

Otišao jedan od najvećih bh. umjetnika: Jutros je preminuo Dževad Hozo
Dževad Hozo posljednjih godina bio je bolestan zbog čega je vrlo rijetko, gotovo nikako, napuštao svoj dom

 

Jedan od najvećih bh. umjetnika, profesor emeritus Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, akademik Dževad Hozo, preminuo je jutros.

 

Tužnu vijest saopćio je njegov kolega i profesor sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, Muhamed Akšamija.

 

- Bio je to velikan koji je u tišini svoga doma, sarajevskog i neumskog, stvarao čuda, a tek ponešto od tog blaga ponekad je pokazao i javnosti. On se nije nametao pod svaku cijenu, ali svi koji su uspjeli vidjeti njegova djela, zavoljeli su ih, a kroz njih i njega, jer je u svom djelu osigurao kontinuitet komunikacije između naslijeđenoga i egzistencijalnoga – napisao je u emotivnom statusu Akšamija.

 

Dževad Hozo posljednjih godina bio je bolestan zbog čega je vrlo rijetko, gotovo nikako, napuštao svoj dom.

 

Kritičar Aleksandar Bassino svojevremeno je za djela Dževada Hoze zapisao:

 

"Uz neposredne sadržajne pobude Hozinih listova moramo priznati da nam historija jednog od oblika bosanskog grobišta, tj. muslimanskog, koji karakterišu kameniti obojeni spomenici, tzv. nišani – nije tako blizu kao što bi mogla biti. Prije svega, a s tim u vezi, treba upozoriti na jedan momenat, koji Hozo u svom djelu potencira i koji ga vodi na dalje istraživanje, posavremenju davnih poruka starih četiri stoljeća. Muslimansko grobište je, za razliku od kršćanskog, uvijek dio slike nekoga kraja; nije mjesto neke žalosti koju bi označavala bjelina ili crnina mramornih ploča i spomenika. Nišani su nekada bili obojeni, iako su im tragovi tih boja već izbrisani; svojim antropomorfnim oblicima i oblicima koji su im slični, realnim predmetima predstavljali su nosioce novog življenja. Umjetnikova zadaća je da njihove poruke razriješi, odnosno istinu nekog vremena prenese u savremenost."

 

- Nažalost, otišao je akademik Hozo u vlastito grobište među svoje antropomorfne oblike....Neka mu je slava i hvala – istakao je Akšamija.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!