mijenjaju se pravila stara 20 godina

Prijedlog koji bi mogao revolucionirati internet: Moć Facebooka, Googlea, Amazona i drugih više neće biti ista...

Biznis Klub16.12.20, 21:56h

Prijedlog koji bi mogao revolucionirati internet:  Moć Facebooka, Googlea, Amazona i drugih više neće biti ista...
Digitalna pravila stara 20 godina trebala bi biti reformirana. Zato je Europska komisija predstavila paket koji bi trebao ograničiti moć Facebooka, Googlea, Amazona i drugih. I ojačati prava korisnika

 

 

Margrethe Vestager je i izvan Bruxellesa poznata po tome da se suprotstavlja i tehnološkim gigantima. Kao europska povjerenica za tržišno natjecanje ova Dankinja je dosad izrekla milijunske ili čak i milijardske kazne Googelu i Facebooku.


To nije promijenilo gotovo ništa u načinu poslovanja tih firmi. U međuvremenu je Vestager postala potpredsjednica Europske komisije, zadužena za resor čije ime dobro zvuči: Europa za digitalno doba. U toj ulozi je ovoga utorka zajedno s Francuzom Thierryjem Bretonom, povjerenikom za zajedničko tržište, predstavila prijedlog digitalnog paketa koji bi stvarno mogao promijeniti Internet kakav danas poznajemo, piše Deutsche Welle.


Zakon o digitalnim tržištima („Digital Markets Act", DMA) trebao bi ograničiti tržišnu moć velikih digitalnih tvrtki. Zakonom o digitalnim uslugama („Digital Services Act", DSA) Europska komisija se želi pobrinuti za više transparentnosti u mreži, primjerice kada se radi o tome zašto se korisnicima pokazuju određeni sadržaji ili reklame.


Margrethe Vestager taj novi prijedlog uspoređuje sa semaforima koji su, kako kaže, izumljeni prije više od 100 godina u Clevelandu u SAD-u, „kao odgovor na jednu važnu tehnološku prekretnicu: izum automobila".


Po mišljenju mnogih promatrača i korisnika, hitno je potrebna reforma europskih digitalnih pravila starih 20 godina. 


„Trenutačno pravila nisu jasna", konstatira Tiemo Wölken (SPD). Ovaj njemački socijaldemokrat se u Europskom parlamentu smatra stručnjakom za Zakon o digitalnim uslugama. Kako kaže, nova pravila će pojasniti u kojoj su mjeri platforme odgovorne za sadržaje.


Vestager: "Što se smatra ilegalnim offline, ilegalno je i online"


Ubuduće bi platforme trebale biti dužne brže uklanjati ilegalne sadržaje. No istodobno moraju svakom korisniku interneta objasniti zašto to čine i dati mu mogućnost obrane kod sadržaja koji su uklonjeni greškom. „Do sada nisu bila zajamčena temeljna prava korisnika", objašnjava Tiemo Wölken za DW.


Osim toga, tehnološke tvrtke trebaju učiniti transparentnim prema kojoj shemi korisnicima pokazuju upravo ovaj video ili onu reklamu. „Ne radi se o tome da platforme objave svoje algoritme, nego o tome da mi možemo odlučiti u koga imamo povjerenja, a u koga ne", ističe Margrethe Vestager.


Od Zakona o digitalnim tržištima potpredsjednica Europske komisije očekuje bolji učinak kada se radi o postupcima protiv Facebooka, Googlea i Amazona. Stalno pristižu prigovori protiv tih i drugih tehnoloških giganata.


Nastavak teksta čitajte ovdje.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!