ODLAZEĆA VLADA KS I DALJE IMENUJE SVOJE KADROVE

Damir Nikšić: Ovi k’o Trump. Ne žele da “sjašu”

Kultura09.12.20, 12:41h

Damir Nikšić: Ovi k’o Trump. Ne žele da “sjašu”
Za očekivati je da će „Četvorka“, čim formira novu Vladu KS, današnje odluke odlazeće Vlade KS poništiti i krenuti sa imenovanjima i konkursnim procedurama za izbor upravljačkih tijela ustanova iz kulture na mandatni period od četri godine

 

Povodom današnje sjednice Vlade na kojoj se imenuju predsjednici i članovi upravih odbora institucija iz kulture oglasio se nezavisni zastupnik u Skupštini kantona Sarajevo Damir Nikšić:

"Danas na sjednici “Vlade u odlasku” su odlučili imenovati svoje ljude na rukovodećim pozicijama kantonalnih institucija kao vršioce dužnosti kako bi mrsili stvari barem još tri mjeseca. Vjerovatno će zadatak tih ljudi biti da dodatno strovaljuju sve ove institucije, a da “koalicija u odlasku” kritikuje novu većinu i novi Vladu za nerad i neefikasnost putem svojih partijskih medija i zastupnika u Skupštini. Ko će ga znati.

Znam samo da sam prilično umoran od svih ovih igranki i igara kojima, izgleda, nema ni prestanka ni kraja.

Vjerujem da ste i vi umorni. Biće da računaju na to i očekuju da vaše nestrpljenje i nezadovoljstvo iskalite na nama“.

 

“ŠTO NE MOGU NA RENDE KORA” Ovi k’o Trump. Ne žele da “sjašu”. Danas na sjednici “Vlade u odlasku” su odlučili...

Posted by Damir Nikšić on Srijeda, 9. decembar 2020.


Inače, svi danas izabrani članovi upravnih odbora bit će izabrani kao vršioci dužnosti (v.d) na tri mjeseca. Ovaj instrument vlast primjenjuje se samo kao prelazno rješenje nakon isteka regularnog mandata upravljačkih tijela javnih ustanova i do izbora novih, a po konkursnoj proceduri. Ali, „vršioci dužnosti“ posljednjih godina imaju sve više političku ulogu i najčešće su puki izvršitelji kadrovskih interesa vladajućih stranaka.


Zato je ovdje Damir Nikšić potpuno u pravu, jer ova vrsta imenovanja, onda kada je vlada već pala, nije politički prihvatljivo ponašanje, čak je poigravanje sa voljom građana koji plaćaju rad tih javnih ustanova.


Za očekivati je da će „Četvorka“, čim formira novu Vladu KS, ove odluke poništiti i krenuti sa novim imenovanjima i konkursnim procedurama za izbor upravljačkih tijela (upravni odbori i direktori) na mandatni period od četri godine.


(DEPO Portal/ak)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još