za najbolju knjigu fikcijske proze objavljenu u Hrvatskoj

Dva Buybookova autora Cvijetić i Nikolaidis u užem izboru za književnu nagradu Fric

Kultura08.12.20, 17:21h

Dva Buybookova autora Cvijetić i Nikolaidis u užem izboru za književnu nagradu Fric
Darko Cvijetić u uži izbor ušao je s knjigom "Što na podu spavaš", a Andrej Nikolaidis s knjigom "Odlazak". Darko Cvijetić ujedno je i prošlogodišnji dobitnik za knjigu "Schindlerov lift"

 

Dva Buybookova autora - Darko Cvijetić i Andrej Nikolaidis su u užem izboru za književnu nagradu "Fric" koja se dodjeljuje za najbolju knjigu fikcijske proze objavljenu u Hrvatskoj.

 

Uži izbor objavljen je sinoć, a bili su prisutni predsjednica žirija Biljana Romić, koordinator Nagrade Kruno Lokotar i članica žirija Jagna Pogačnik.

 

Darko Cvijetić u uži izbor ušao je s knjigom "Što na podu spavaš", a Andrej Nikolaidis s knjigom "Odlazak". Darko Cvijetić ujedno je i prošlogodišnji dobitnik za knjigu "Schindlerov lift".

 

Cvijetić je rođen 11. januara 1968. u mjestu Ljubija Rudnik. Redatelj je i dramaturg u Pozorištu Prijedor. Od 2013. uređuje književni blog "Hypomnemata". Objavio je desetak knjiga poezije, knjigu priča i roman ''Schindlerov lift'' za koji je nagrađen nagradama ''Kočićevo pero'' i ''Fric''. Finalista je nagrade ''Evropski pjesnik slobode''. U pozorištu je režirao od Becketta do Čehova, te igrao Raskoljnikova, Borisa Davidoviča, Estragona... Član je P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine, Društva pisaca BiH i Hrvatskog društva pisaca. 

 

Nikolaidis, rođen u Sarajevu 1974., je romanopisac, kritički komentator i novinar, i jedan od najvažnih glasova iz bivše Jugoslavije. Napisao je romane Mimesis, Sin, Dolazak, Odlaganje. Parezija, Mađarska rečenica, ogled Homo Sucker: Poetika Apokalipse, i druge. Za roman Sin dobio je "Nagradu Evropske unije za književnost" 2011., a za Mađarsku rečenicu 2017. nagradu "Meša Selimović". Knjige su mu objavljene na četrnaest jezika, između ostalih engleski, njemački, talijanski, mađarski, finski i turski, saopćeno je.

 

andrej-nikolaidis-odlazak

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!