Istraživanje američkih naučnika

Neugodna vijest za muškarce: Otkriveno da Covid-19 može nepovoljno utjecati na plodnost, virus pronađen i u testisima

Lifestyle13.11.20, 12:22h

Neugodna vijest za muškarce: Otkriveno da Covid-19 može nepovoljno utjecati na plodnost, virus pronađen i u testisima
Dvadeset do trideset posto muškaraca moglo bi imati problema s plodnošću nekad u budućnosti, upozorava dr. Ranjith Ramasamy, šef reproduktivne urologije fakulteta Miller na Univerzitetu u Miamiju

 

Američki naučnici došli su do spoznaje da COVID-19 može utjecati na plodnost kod muškaraca, budući da su jednom pacijentu koji je prebolio virus SARS-CoV-2 pronašli virus u testisima, iako je na testiranjima bio negativan.

 

Muškarci koji se zaraze koronavirusom imaju možda i novu potencijalnu brigu jer je novo istraživanje objavljeno u naučnom časopisu World Journal of Men's Health pokazalo da se COVID-19 može negativno odraziti i na njihovu plodnost, prenosi zimo.dnevnik.hr pisanje International Business Timesa.

 

Istraživanje je proveo naučni tim sa Univerziteta u Miamiju, a u njemu je otkriveno da COVID-19 može nepovoljno djelovati na plodnost kod muškaraca, baš kao i seksualno prenosive bolesti.

 

Muškarcu koji nije imao simptome COVID-19 virus je pronađen u testisima, testirao se na plodnost i napravljena mu je biopsija testisa. Studija je isto tako pokušala otkriti kolika je količina virusa u testisima potrebna da bi se on prenio spolnim putem.

 

"20 do 30 posto muškaraca moglo bi imati problema s plodnošću nekad u budućnosti", pojašnjava dr. Ranjith Ramasamy, šef reproduktivne urologije fakulteta Miller na Univerzitetu u Miamiju.

 

Poručio je i da muškarci koji su preboljeli ili su zaraženi koronavirusom svakako posjete urologa, osobito ako osjete bol u testisima. Ta bol, uz druge simptome, mogla bi biti indikator da je virus ušao i u testise pacijenta. Isto tako preporučuje da muškarci naprave i analizu ejakulata.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!