Sastanak sa ministrom Alikadićem

Dogovorili se: Ovih šest strukovnih udruženja imat će prioritet u raspodjeli sredstava

Kultura13.10.20, 14:27h

Dogovorili se: Ovih šest strukovnih udruženja imat će prioritet u raspodjeli sredstava
Ovih šest udruženja su članovi važnih evropskih i svjetskih institucija kulture, te nosioci licenci potrebnih za predstavljanje bosanskohercegovačkih umjetnika na svjetskoj kulturnoj sceni

 

Predstavnici Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH) medijima su uputili zajedničku izjavu šest strukovnih udruženja i ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo, Kenana Alikadića. Izjavu prenosimo u cjelosti:

 

- 13.10.2020. godine u Ministarstvu kulture i sporta KS održan je sastanak predstavnika šest strukovnih udruženja - Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u BiH, Udruženja likovnih umjetnika u BiH, PEN centra BiH, Društva pisaca BiH, Asocijacije arhitekata u BiH, Udruženja filmskih radnika u FBiH sa ministrom Kenanom Alikadićem. Na sastanku je dogovoreno da će ministar Alikadić podržati zahtjeve strukovnih udruženja u skladu sa mogućnostima Ministarstva kulture i sporta KS.

 

Zahtjevi koje su postavili predstavnici šest strukovnih udruženja su:


-da MKS KS donese Odluku o vraćanju statusa strukovnih udruženja i udruženja od značaja za ovih šest udruženja


-da MKS KS donese Odluku o vraćanju redovne dotacije na iznos iz 2008. godine za ovih šest strukovnih udruženja


-izdvajanje strukovnih udruženja u odnosu na ostala udruženja pri dodjeli sredstava ministarstva


-da MKS KS izradi Pravilnik o evaluaciji/bodovanju projekata prijavljenih za dodjelu sredstava iz ministarstva


-da MKS KS izradi Pravilnik o prioritetima u dodjeli sredstava za kulturu i sport


Ministar smatra da su strukovna udruženja od značaja za kulturu Kantona Sarajevo i da je saglasan da ona budu izdvojena od ostalih udruženja kao prioritetna u raspodjeli sredstava s obzirom da broje oko 1500 visokoobrazovanih članova, te da se u obzir mora uzeti i struka i tradicija ovih udruženja. Radi se o udruženjima koja su osnovana polovinom prošlog stoljeća i koja su organizatori i koordinatori izuzetno značajnih kulturnih manifestacija za Kanton Sarajevo, državu BiH i šire.


Ovih šest udruženja su članovi važnih evropskih i svjetskih institucija kulture, te nosioci licenci potrebnih za predstavljanje bosanskohercegovačkih umjetnika na svjetskoj kulturnoj sceni.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!