UBLAŽAVANJE POSLJEDICA PANDEMIJE

ProCredit Bank i Razvojna banka FBiH zaključile ugovor kako bi podržale domaće privrednike

Biznis Klub09.10.20, 12:00h

ProCredit Bank i Razvojna banka FBiH zaključile ugovor kako bi podržale domaće privrednike
Pet kreditno-garantnih programa Vlada FBiH je formirala u cilju podrške za poljoprivredu i prehrambenu industriju, za mikro, mala i srednja preduzeća, obrtnike i ostale samostalne privredne djelatnosti, te za izvoznike i za velika preduzeća

 

 


Članovi uprave ProCredit Bank danas su u Sarajevu potpisali ugovor o poslovnoj saradnji sa Razvojnom bankom Federacije BiH, kojim je ProCredit banci omogućeno korištenje inicijalnih sredstava Garancijskog fonda u iznosu do 20 miliona KM, u okviru programa pomoći Vlade Federacije BiH privrednicima, u jačanju kreditnog potencijala. Putem komercijalnih banaka se na ovaj način osiguravaju izvori finansiranja, u cilju ublažavanja negativnih efekata uzrokovanih pandemijom na privredu i stvaranju uslova za održivi rast privrede i zapošljavanje kroz 5 kreditno-garantnih programa Vlade FBiH.


Ovom prilikom, predsjednik Uprave ProCredit Bank, Amir Salkanović je rekao:


- Veliko nam je zadovoljstvo što učestvujemo u garantnom programu Vlade Federacije koji dolazi u izrazito bitnom momentu za privrednike i ekonomiju uopšte i koji će sigurno imati pozitivan utjecaj na održavanje ali i oporavak privredne aktivnosti u zemlji. Ovaj program će omogućiti lakši pristup finansiranju našim klijentima, i mi kao Banka koja ima dugogodišnje iskustvo u upotrebi garantnih programa različitih međunarodnih institucija i koja je velikim dijelom fokusirana na kreditiranje malih i srednjih preduzeća, zaista možemo to potvrditi.

 

procredit-razvojna-banka2


Inicijalna sredstva Garancijskog fonda će već početkom oktobra 2020. godine biti uvećana za dodatnih 20 miliona KM. Garancijski potencijal je peterostruko veći, što dodatno potvrđuje važnost i dugoročnost ovog instrumenta pomoći privrednicima i obrtnicima.
Tim povodom, v.d. predsjednik Uprave Razvojne banke FBiH dr. sc. Semir Fejzić je kazao kako je način funkcionisanja Garancijskog fonda definisan ugovorima o poslovnoj saradnji sa komercijalnim bankama, odnosno da će Razvojna banka Federacije BiH, u ime Federacije BiH, izdavati garancije Garancijskog fonda komercijalnim bankama kao instrument obezbjeđenja 50% glavnice kredita koji komercijalna banka odobri svom klijentu.


- Komercijalne banke će odobravati kredite poduzetnicima u skladu sa uslovima kreditno-garantnih programa. Ciljevi kreditno-garantnih programa je da, u uvjetima otežanog i onemogućenog poslovanja usljed pandemije virusnog oboljenja COVID-19, bude obezbijeđena podrška privrednicima koji imaju problem u pristupu kreditnim sredstvima za održanje potrebne likvidnosti, održanje postojećeg stepena zaposlenosti, te kreiranje novih radnih mjesta. Podrška privrednicima, kao krajnjim korisnicima Garancijskog fonda, se ogleda u mogućnosti da obezbijede povoljnija kreditna sredstva putem komercijalnih banaka koja će dijelom biti obezbijeđena garancijom Garancijskog fonda - naglasio je Fejzić.


Pet kreditno-garantnih programa Vlada FBiH je formirala u cilju podrške za poljoprivredu i prehrambenu industriju, za mikro, mala i srednja preduzeća, obrtnike i ostale samostalne privredne djelatnosti, te za izvoznike i za velika preduzeća.

 

Promotivni sadržaj

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!