ŽENE U KULTURI

Promocija knjige ”Izopačeno čovječanstvo” Žane Alpeze u Bugojnu

Kultura18.06.20, 13:20h

Promocija knjige ”Izopačeno čovječanstvo” Žane Alpeze u Bugojnu
Udruženje za zaštitu životinja „Flekica“ i Veterinarska stanica Bugojno organiziraju promociju knjige ”Izopačeno čovječanstvo”, autorice Žane Alpeze, ove subotu godine u KSC Bugojno

 

Knjiga „Izopačeno čovječanstvo“ je skup kolumni koje je autorica Žana Alpeza pisala za medije u Hrvatskoj BiH i Srbiji  u zadnje tri godine. Riječ je o psihologiji, filozofiji, problemima laži, patologije, licemjerstva i beznađa u svakodnevnom životu iz perspektive autorice.


Ovo je knjiga u kojoj se mogu naći krici i vapaji iz svakodnevnice našega života, primjeri nas, kako živimo u dobu koje se okrutno odnosi prema pojedincima. Autorica, koja inače dolazi iz Gruda, razmatra odnos dobra i zla ne kroz apstraktne, metafizičke odnose, već kao stvarnost što nas svakodnevno okružuje, kroz naš odnos prema onima koji su u raljama zla nepravednog društva.

 

U knjizi se navode primjeri u osamljenima, izgubljenima, osobama sa psihičkim poteškoćama, osobama sa invaliditetom, okrutnostima prema životinjama, naš odnos prema siromašnima, odnos prema nemoćnima i puno drugoga.

 

U fazi je završetak njezine druge knjige pod nazivom „Preživjeti 21 stoljeće“: Riječ je o čovjeku kako i na koji način suvremeni čovjek 21 stoljeća se nosi sa svim izazovima i globalizacijom, dali pri raznim iskušenjima gubi duhovnu stranu,te osobni razvoj.

 

Zadnje četiri godine piše kolumne za web portale u Srbiji, Hrvatskoj i BiH,te za nekoliko tiskanih medija.

 

Nakon dugogodišnjeg rada u medjunarodnoj kompaniji, ostaje bez posla kao i sve njezine kolege, te  uz ideju da aplicira na projekt ženskog poduzetništva počinje njena nova karijera.  2013. god. je osnovala socijalno poduzetništvo u Zapadnohercegovačkoj županiji pod nazivom „Djelatnost poljoprivrede MILA“. Predsjednica je udruge “Pravi Put” od 2015. godine, i radi na segmentima edukacija, podrške, umrežavanja. Udruga radi na području čitave BiH, te s europskim državama kao što su Švicarska, Srbija, Makedonija, Hrvatska, itd. kroz razne projekte za mlade, za poslodavce, osobe s invaliditetom, i slično. Udruga radi sa svojim aktivnostima na području čitave BiH ,te i šire.Od 2015 godine na području Hercegovine su završeni neki od važnih projekata sa vladinim sektorom, raznim organizacijama kako domaćim tako i inozemnim,nevladinim sktorom, vijećem mladih raznih općina i slično. U zadnje dvije godine udruga radi sa inozemnim institucijama.

 

Mentorica je u Razvojnoj agenciji Zapadnohercegovačke županije “Herag” na području strategija i planiranja tržišta.

 

Dobitnica je mnogih nagrada i to izdvajamo:

 

2011-2012 Nagrada za najbolju žensku business ideju podržana od Američke Ambasade u BiH, Interventnog fona za žensko poduzetništvo u BiH,

 

2018 iz Bosne i Hercegovine nagrada „Dama godine Regije 2018“ , koja se dodjeljivala u Srbiji,gdje je sudjelovalo nekoliko zemalja država regije,

 

2019-Specijana Nagrada za Individualni Razvoj Filantropije u BiH, koja se organizira unatrag par godina uz podršku Europske Unije, THE SIGN ,The Balcan Trust of Democracy,te fondacije Mozaik.

2019-Udruga „PRAVI PUT“, te gdja Alpeza kao predsjednica Udruge je dobitnica početkom ožujka,

 

2019- „BALKAN AWARDS 2019“, za socijalno humanitarni rad, doprinos, stvaralaštvo, umrežavanje, nagrada se dodjeljivala u Beogradu.

 

(Bug.ba/DEPO Portal/ak)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!