UŽIVO/ Korona kriza u BiH

Nakon 30 dana negativnih testova u TK jedna osoba pozitivna na koronavirus, u Doboju umrla starija žena

Hronika11.05.20, 08:46h

Nakon 30 dana negativnih testova u TK jedna osoba pozitivna na koronavirus, u Doboju umrla starija žena
U toj zdravstvenoj ustanovi do sada je preminulo 10 pacijenata koji su bili pozitivni na koronavirus, a imali su i više pridruženih oboljenja

 

13:00 - U Federaciji Bosne i Hercegovinte, tokom protekla 24 sata, testirano je 382 uzorka i svi su negativni, saopćio je na konferenciji za medije član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

 

“U FBiH je do sada testirano 23.309 osoba a na COVID-19 pozitivno je 993 pacijenata, od čega je više žena nego muškaraca. Najviše pozitivnih slučajeva zabilježeno je u HNK 261, a u ZDK 238 pozitivnih. U posljednjih nekoliko dana veći broj oboljelih zabilježen je u Maglaju i Žepču”, dodao je Pehar.

 

Napomenuo je da je 35 pacijenata hospitalizirano dok je jedna osoba na respiratoru.

 

“U FBiH evidentirano 637 oporavljenih pacijenata, a aktivnih slučajeva imamo 321. Imamo jedan stabilan i pozitivan trend kretanja epidemije COVID-19”, ističe Pehar.

 

12:13 - Nakon što 30 dana u Tuzlanskom kantonu nije registrovan nijedan slučaj infekcije virusom korona, jučer je potvrđeno prisustvo virusa kod jedne osobe iz Gradačca.

 

Ministrica zdravlja Dajana Čolić izjavila je da se radi o takozvanom uvezenom slučaju, te da se sada broj ukupno zaraženih povećao na 85 od početka pandemije Covidom-19.

 

U protekla 24 sata u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli na SARS-CoV-2 virus testirana je 41 osoba, a samo jedan bris označen je kao pozitivan na ovu infekciju, a vezan je za spomenutu osobu iz Gradačca.

 

Ujedno, ovo je prvi slučaju infekcije virusom korona u općini Gradačac od početka epidemije.

 

U Kriznom štabu Ministarstva zdravlja TK saopćili su da su se 82 osobe zaražene virusom korona oporavile, dvije su preminule, tako da je aktivan jedino najnoviji slučaj iz Gradačca.

 

Na području TK od početka pandemije virusom korona evidentirano je osam klastera i svi su zatvoreni. Trenutno se ispituje s kim je sve bila u kontaktu posljednja zaražena osoba, te da li je u pitanju stvaranje nove grupe inficiranih Covidom-19.

 

10:10 - Od testiranih 111 novih uzoraka u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirano je 111 uzoraka na Covid-19, ni jedan nije pozitivan.

 

Šest uzoraka je pozitivno, ali je riječ o retestiranim slučajevima.

 

U protekla 24 sata izvršeno je 52 laboratorijskih testiranja na prisustvo koronavirusa.

 

Nije bilo novih potvrđenih slučajeva infekcije ovim virusom.

 

- Trenutno su hospitalizirana četiri pacijenata. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici nalaze se dvije osobe, kao i u izolatoriju KCUS-a. Nema pacijenata na respiratorima. Ukupan broj oporavljenih u Kantonu iznosi 87, a broj aktivnih slučajeva je 12. Jučer nije bilo potpuno oporavljenih niti smrtnih ishoda – navodi se iz Zavoda.

 

Zaključno s jutrošnjim podacima iz Republike Srpske, u našoj zemlji do sada je zaraženo ukupnoi 2.130 osoba. Od koronavirusa oporavilo se 1.109 osoba.

 

Broj preminulih čija se smrt dovodi u vezu s koronavirusom je 113.

 

09:30 - U Republici Srpskoj (RS) potvrđeno je prisustvo novog virusa korona kod još 24 osobe, te je ukupan broj zaraženih u tom bh. entitetu povećan na 1.129 - rekao je danas entitetski ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

 

Napomenuo je da su u posljednja 24 sata obavljena testirana 735 uzoraka, te da je broj novozraženih 3,2 posto u odnosu na testirane.

 

Broj oporavljenih od novog virusa korona u tom bh. entitetu je sada 461, a preminule su 74 osobe od posljedica Covida-19.

 

Testirano je još 80 zdravstvenih radnika Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjoj Luci, a virus korona potvrđen je kod jednog ljekara te zdravstvene ustanove.

 

Šeranić kaže da je potvrđen pozitivan test na virus korona i kod jedne osobe iz karantina u Čelincu.

 

Od ukupnog broja novooboljelih, 10 je iz Banje Luke, po tri su iz Laktaša, Doboja, Bosanskog Broda, po dvije iz Gradiške i Čelinca i jedna s prijavljenim prebivalištem u Driniću.

 

Riječ je o 12 žena i 12 muškaraca.

 

-Dvoje zaraženih se liječi u banjalučkoj bolnici – rekao je Šeranić na konferenciji za novinare.

 

Precizirao je da je devet osoba inficirano iz bliskog kontakta sa zaraženim, dok se ostali nisu mogli izjasniti kako su oboljeli.

 

Trenutno se u UKC RS liječi 129 osoba s potvrđenim virusom ili sumnjom na prisustvo koronavirusa, a na respiratorima je dvoje oboljelih.

 

Do sada je u tom bh. entitetu testirano ukupno 18.482 osoba na Covid-19.

 

08:45 - Starija žena iz Modriče, koja je bila pozitivna na koronavirus preminula je u protekla 24 sata u bolnici u Doboju.

 

Radi se ženi koja je imala 74 godine i više pridruženih oboljenja.

 

U Službu za infektivne bolesti primljena je u petak, 8. maja, potvrđeno je iz dobojske bolnice.

 

U toj zdravstvenoj ustanovi do sada je preminulo 10 pacijenata koji su bili pozitivni na koronavirus, a imali su i više pridruženih oboljenja.

 

(DEPO PORTAL, BLIN  MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!