nema čime ne raspolažu

Političari kriju jahte, stanove, poslovne prostore i zemljište: Evo ko sve nije prijavio imovinu

Biznis Klub07.05.20, 10:14h

Političari kriju jahte, stanove, poslovne prostore i zemljište: Evo ko sve nije prijavio imovinu
Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić ima jahtu koja može da primi deset osoba. “Naravno da imam, to svako zna”. Ipak, u imovinskim kartonima je nije prijavio

 

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

 

Visokopozicionirani političari i dalje kriju svoju imovinu, ignorišući zakon koji ih obavezuje da prijave nadležnim institucijama sve što imaju.

 

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH), kupio je 2018. godine luksuznu jahtu čija je tržišna vrijednost oko tri miliona maraka. On je prošle godine imao dvije prilike da jahtu upiše u svoj imovinski karton, ali to nije uradio. Prvo je imenovan u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), a potom na poziciju državnog ministra, ali jahtu nije prijavio ni Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) ni Vijeću ministara BiH.

 

Ministar Radončić nije jedini koji je ignorisao zakone i prikrio dio imovine. Prema istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), još osmero visokopozicioniranih političara nije prijavilo dvadeset stanova, kuća, poslovnih prostora, garaža i zemljište.

 

Oni koji su pristali da razgovaraju, kažu da su imovinu prijavili ili da je riječ o greški. Neki od njih su je prijavili nakon razgovora sa novinarima.

 

Prema Izbornom zakonu BiH, kandidati i izabrani zvaničnici su obavezni CIK-u prijaviti prihode iz prethodne godine te svoju i imovinu članova uže porodice koja je vrednija od 5.000 KM. CIK ne provjerava sadržaj imovinskih kartona niti je predviđena sankcija za nepotpuno ili lažno prijavljivanje imovine.

 

ahrudin Radončić je nakon desetomjesečnog mandata u Domu naroda PSBiH imenovan krajem 2019. godine za ministra sigurnosti BiH. Dolaskom na funkcije popunio je izjave o imovinskom stanju i prijavio: zaradu od 570.000 maraka od prodaje udjela u „Avaz-roto pressu“, kuće i 7,8 hektara zemljišta u Vogošći koje je procijenio na 700.000 maraka. Napisao je i da ima stan vrijedan oko 4,2 miliona maraka u crnogorskom Tivtu i zemljište u Plavu koje dijeli sa braćom.

 

Međutim, prešutio je da ima jahtu. Jahta Princess 62 je duga 17,5 metara i proizvedena 2018. godine, a tadašnji delegat u Državnom parlamentu i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH je u junu iste godine registrovao jahtu u Baru u Crnoj Gori.

 

On kaže da ju je kupio novcem od prodaje dionica.

 

CIN je ranije pisao kako je Radončić 2015. godine kupio 250.000 dionica Crnogorskog telekoma za 1,95 miliona maraka. Novinarima nije htio reći da li je prodao sve.

 

„Radi se o legalnoj disciplini, o jahti koja je kupljena mojim novcem od dionica, prodaje udjela“, kaže Radončić.

 

Iako jahtu nije upisao u imovinske kartone, on je novinarki rekao da je prijavio svu imovinu.

 

CIN: Hoćete da Vam pokažem? (Radončićev imovinski karton bez podataka o jahti, op. a.)

 

Radončić: Ako je nema, dopunit ćemo, nikakav problem. Sve radim transparentno.

 

U CIK-u su novinarima potvrdili da jahtu nije prijavio ni naknadno.

 

Ministar Radončić nije htio reći ni koliko ga je jahta koštala: „To su moje privatne stvari“.

 

Radončić je imao dvije prilike da prijavi ovu imovinu: CIK-u, kada je imenovan za delegata, i Vijeću ministara BiH, kada je imenovan za državnog ministra. On to nije učinio.

 

Propisi nisu odredili nikakvu kaznu za takvo ponašanje funkcionera i CIK nije obavezan provjeravati sadržaj njihovih imovinskih kartona. Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) to radi za kandidate Vijeće ministara, ali samo kada je riječ o imovini u BiH.

 

U SIPA-i kažu da ako pronađu da pojedini podaci nisu istiniti, to navode u konačnom izvještaju koji prosljeđuju mandataru za sastav Vijeća ministara. On dalje odlučuje kako će postupiti u skladu sa dobijenim informacijama i o tome ne obavještava SIPA-u.

 

U PSBiH djeluje Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara koja obavlja finalni razgovor sa kandidatima. Jedan od članova je zastupnik ovog parlamenta Branislav Borenović koji kaže da je rad Komisije formalan.

 

Ostatak čitajte OVDJE

 

(CIN, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 37

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još