ZAJEDNIČKA AKCIJA JAVNOG SERVISA I FCS

Večeras na BHT1 nova epizoda serijala 'Sačuvaj filmsko blago'

Mediji30.04.20, 10:10h

Večeras na BHT1 nova epizoda serijala 'Sačuvaj filmsko blago'
BHT1, kao Javni servis na nivou države i Javno preduzeće “Filmski centar Sarajevo”, kao baštinik historije i arhive bh. kinematografije, pokrenuli su ovu akciju prikazivanja dragocjenog filmskog materijala, pod nazivom “Sačuvaj filmsko blago BiH”, prije gotovo godinu dana

 

 

BHT1 večeras u 22 sata emituje 11. jednosatni nastavak serijala „Sačuvaj filmsko blago“. 
Biće predstavljeni radovi nekih od najznačajnijih autora dokumentarnog filma u historiji  bosanskohercegovačkog dokumentarnog stvaralaštva. A tu se, bez sumnje, ubrajaju Suad Mrkonjić, Vefik Hadžismajlović i Bakir Tanović.


U filmu Vadimira Balvanovića „Bašta Semoradovog pokoljenja“, jednom izrazito edukativnom filmu o nekropolama srednjovjekovne Hercegovine i Bosne, koju kamerom bilježi Jan Beran, a tekstom pojašnjava Alojz Benac, i današnje generacije imaju šta naučiti. 


Hidajet Ribić, pak, u filmu „Partizanske igre“ iz 1954. godine, govori o jednom već zaboravljenom vremenu, kada se mlada generacija okupljala u društvima za tjelesni odgoj „Partizan“. Ovaj film bilježi atmosferu takmičenja na Prvim partizanskim igrama BiH. 


BHT1, kao Javni servis na nivou države i Javno preduzeće “Filmski centar Sarajevo”, kao baštinik historije i arhive bosanskohercegovačke kinematografije, pokrenuli su ovu akciju prikazivanja dragocjenog filmskog materijala, pod nazivom “Sačuvaj filmsko blago BiH”, prije gotovo godinu dana.
Bio je to svojevrsni doprinos Evropskoj godini kulturnog nasljeđa, s ciljem da se javnosti u BiH i šire ukaže na značaj sačuvanih filmova, te njihove digitalizacije u cilju očuvanja filmskog blaga BiH.


“Sačuvaj filmsko blago BiH” realizira se kroz više različitih formi, a jedna od ključnih je i prikazivanje tog materijala javnosti posredstvom javnog emitera BHT1, te kroz učešće svjedoka tog vremena. Tako su do sada sagovornici u emisiji bili reditelj Nenad Dizdarević, kamermani Mustafa Mustafić, Dragan Ressner, Mustafa Kapidžić i filmski kritičar i autor Vesko Kadić.


U katalogu “Filmskog centra Sarajevo” nalazi se više od 70 dugometražnih igranih filmova, te više od 600 dokumentranih i kratkih filmova, hiljade metara filmskih materijala koji svjedoče o bogatstvu bh. filma, ali i historije ove zemlje od 1945-1992. godine.


Urednik serijala je Dževdet Tuzlić.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!