KOMENTAR DANA/ BENJAMIN BUTKOVIĆ

Sve po zakonu: Ubij sve osim vlasti i krupnih poslodavaca u FBiH

Biznis Klub25.04.20, 19:07h

Sve po zakonu: Ubij sve osim vlasti i krupnih poslodavaca u FBiH
Samo će vlast i poneki poslodavac ostati poslije korona virusa, sve ostalo nema velike šanse za preživljavanje

 

Piše: Benjamin BUTKOVIĆ, Aljazeera Balkans


Samo će vlast i poneki poslodavac ostati poslije korona virusa. Sve ostalo nema velike šanse za preživljavanje, ako je suditi prema izmijenjenom budžetu koji je predložila Vlada entiteta Federacija BiH, a Zastupnički dom usvojio. Da bi izmjene stupile na snagu mora ih potvrditi Dom naroda. Rebalans budžeta bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH usvojen je u Parlamentu u iznosu od 2,7 milijardi eura, što je za 11 odsto više nego je prvobitno planirano.

 

Entitetski budžet je, prema riječima premijera Fadila Novalića, u deficitu od 380 miliona eura zbog izuzetnog pada prihoda uzrokovanog mjerama prevencije Covida-19. Ukupni izdaci za materijalne troškove su povećani za 1,9 miliona eura, ali za nabavku materijala i sredstava zaštite i spašavanja na stavci entitetske uprave Civilne zaštite. Najznačajnija prestrukturiranja u budžetu su, što je i logično, na tekućim transferima, kako u smislu ušteda, tako i povećanja iznosa na određenim ekonomskim stavkama, objasnio je Novalić. 

 

Najveća umanjenja su izvršena u resoru za boračka pitanja oko 11 miliona eura, za uvezivanje staža oko 3,6 miliona, 2,6 miliona za izbjeglice. Nauka, obrazovanje i kultura gotovo su ostali bez budžetskih transfera, a transfer političkim strankama je umanjen za oko 50 odsto. Premijer je napomenuo da individualna prava boraca neće biti umanjena, niti će biti ugrožena redovnost isplata njihovih prinadležnosti.

 


Za bivše borce je Novalić možda i u pravu, ali je zato penzionere obmanuo. Penzije, istina, neće biti umanjene, ali neće biti ni povećane na šta se Vlada ranije obavezala i dala čvrsta obećanja. Sudeći prema ranijim iskustvima, pripadnici boračkih populacija i penzioneri će trljati ruke zahvaljujući sudbini što im, eto, primanja nisu smanjena, pa makar i ne bilo povećanja. E sad treba udarati vlast njenim oružjem. Populizmom. I to ne treba kriti. Da, populistički je, ali plaće izabranim nositeljima vlasti i imenovanim zvaničnicima nisu umanjene. Baratalo se istina nekim procentima u rasponu od 10 do 20 odsto, ali ne proporcionalno visini primanja, nego linearno. I sve to zamotano u paket smanjenja plaća uposlenicima u javnom sektoru. Kad je sindikat upozorio da bi se takvim smanjenjem prekršilo nekoliko zakonskih odredbi i kolektivnih ugovora, a to dovelo do brojnih, milionski teških, tužbi- od toga se odustalo.

 

Prihvaćeno je smanjenje paušala i nekih drugih naknada u Zastupničkom domu, ali i tu su se pojavili problemi. Naknade za smještaj zastupnika trebalo bi da budu smanjene na 50 eurocenti, ali to se ne može primjenjivati za postojeće ugovore sa stanodavcima koji su obligatorni. A smanjenje bi se primjenjivalo dok traje pandemija. Da li to vrijeđa inteligenciju, prosudite sami.

 

Nastavak teksta čitajte OVDJE!


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još