VIDEO/ Ne vidi ništa herojsko u svom potezu

On je prvi Britanac na kojem će testirati vakcinu za Covid-19: 'Evo šta će biti sporedni efekti'

Lifestyle24.04.20, 13:53h

On je prvi Britanac na kojem će testirati vakcinu za Covid-19: 'Evo šta će biti sporedni efekti'
Oxford razvija vakcinu pod nazivom ChAdOx1 nCoV-19 i testiraće je na 1112 ispitanika, od čega će 510 njih dobiti novu vakcinu koja se razvija

 

Jedan od prvih Britanaca koji se prijavio za testiranje vakcine za Covid-19 progovorio je o prvim simptomima.

 

Simeon Courtie javio se u programu "Good Morning Britain" iz Oksfordšira. On je jedan od 500 učesnika koji će testirati vakcinu na Covid-19 koju razvija Oksford. Druga vakcina, na kojoj radi Imperial Koledž London očekuje se u junu.

 

- Probno testiranje je počelo, ali prva vakcinacija biće sljedeće srijede. Naučnici vjeruju da ćemo iskusiti simptome slične gripi. Vjerovatno ćemo imati blage nuspojave, a u najgorem slučaju ćemo imati par dana bolova - kaže Simeon, dodajući da vjeruje da ga ovo testiranje neće mnogo poremetiti u svakodnevnom funkcionisanju.

 

- U srijedu idem u Jenner institut, a onda za mjesec dana dobijam drugu vakcinu, a onda, u zavisnosti od toga u koju kontrolnu grupu budem bio smješten, dobijam još jednu ili dvije vakcine - kaže Simeon.

 

 

Testiranje je, inače, podijeljeno u dvije grupe - jedna će dobiti vakcinu a jedna ne, a učesnici neće znati kojoj grupi pripadaju.

 

- Nema placebo grupe, gdje dobijate nešto poput vode sa šećerom. Ili dobijate pravu, novu vakcinu koju razvijaju ili vakcinu koja je već odobrena - onu koja se daje tinejdžerima da ih zaštiti od meningitisa - kaže Simeon, dodajući da im je rečeno da su nusefekti obje vakcine slični, pa tako ispitanici neće moći da pretpostavljaju šta su dobili od te dvije vakcine.

 

Na primjedbu i zahvalnost voditelja što se prijavio za testiranje, kaže sljedeće:

 

- Ne vidim ništa herojsko u svom potezu. Prosto, u poziciji sam da pomognem mnogima, zašto to ne bih uradio. Niko neće pobjeći od ovog virusa i ako bismo se svi sakrili od testiranja, ne bismo imali način da dođemo do vakcine - kaže Simeon, koji će probnu vakcinu dobiti u ponedjeljak i sa vakcinacije ide pravo na posao.

 

Inače, Oksford razvija vakcinu pod nazivom ChAdOx1 nCoV-19 i testiraće je na 1112 ispitanika, od čega će 510 njih dobiti novu vakcinu koja se razvija. Raspon godina učesnika je od 18 pa do 55 godina.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAAGZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!