VAŽAN JE KONTINUITET / HKD Napredak Mostar

Čuvari i promotori kulture u gradu na Neretvi

Kultura17.04.20, 10:54h

 Čuvari i promotori kulture u gradu na Neretvi
Napredak u Mostaru nudi bogat program tijekom cijele godine – organiziraju se premijere filmova, predstavljaju knjige poezije i proze, upriličuju izložbe likovnih djela, a upravo se ove godine obilježava 30 godina obnove rada HKD-a Napredak na razini cijeloga društva, istovremeno i Glavne podružnice Mostar

 

Hrvatsko kulturno društvo Napredak aktivno je u brojnim gradovima Bosne i Hercegovine, Hrvatske i svijeta preko svojih podružnica. Među njima je značajno mjesto zauzima Glavna podružnica HKD-a Napredak u Mostaru. Otkako je 1990. godine obnovljen njezin rad, podružnica u gradu na Neretvi kontinuirano radi na očuvanju i promociji kulture među Hrvatima i svim građanima Mostara.

 

Napredak u Mostaru nudi bogat program tijekom cijele godine – organiziraju se premijere filmova, predstavljaju knjige poezije i proze, upriličuju izložbe likovnih djela, a upravo se ove godine obilježava 30 godina obnove rada HKD-a Napredak na razini cijeloga društva, istovremeno i Glavne podružnice Mostar.

 

„Sve dogovorene manifestacije trebale su biti konkretan doprinos obilježavanju ove značajne obljetnice. A smatram da kulture i napretka nikad dosta. Mislim da su upravo to dvije ključne riječi koje nam danas itekako nedostaju i koje trebamo promovirati – kultura i napredak, pisano i malim i velikim početnim slovom”, govori Miroslav Landeka, dopredsjednik Glavne podružnice HKD-a Napredak u Mostaru i dopredsjednik Središnje uprave Napretka u Sarajevu.

 

Miroslav Landeka, dopredsjednik Glavne podružnice HKD-a Napredak u Mostaru i dopredsjednik Središnje uprave Napretka u Sarajevu

 

Ipak, ove je godine pandemija koronavirusa primorala članove i prijatelje Napretka da odgode dio predstojećih događanja. A među najposjećenijima je u Mostaru uvijek bio već tradicionalni svečani koncerti uz Uskrs. „Nažalost, ovoga Uskrsa nismo mogli Mostarcima podariti svečani koncert, ali to nije jedino što smo bili primorani odgoditi zbog restrikcija. Ovogodišnji Napretkov tjedan kulture u Mostaru započeo je 9. ožujka besplatnim koncertom klasične glazbe u Galeriji kraljice Katarine Kosača. Sutradan je otvorena izložba likovnih radova umjetnice Kristine Ćavar, a trećega dana katedralni mješoviti zbor Marija izveo je korizmeni koncert. Nažalost, druga dva događaja petodnevnoga programa morali smo odgoditi – predstavljanje zbirke pjesama Vande Babić i okrugli stol o izazovima modernoga hrvatskog jezika”, podsjeća dopredsjednik Landeka, dodajući kako je ipak uvjeren da će Napretkov tjedan kulture već sljedeće godine ponovno biti organiziran i poprimiti obrise jedne tradicionalne manifestacije u gradu Mostaru.

 

Kompletan tekst možete čitati OVDJE!


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!