Moj OFF pogledalo 290.000 ljudi: Virtualni festival oborio rekorde

Igor Stanković, čovjek koji je pokazao da film može da živi u doba korone

Kultura16.04.20, 22:56h

Igor Stanković, čovjek koji je pokazao da film može da živi u doba korone
Poslije dve nedjelje i 65 prikazanih filmova koji su imali ogromnu posećenost od 290.000 gledalaca, završen je prvi online filmski festival "Moj OFF". Igor Stanković, direktor ovoga festivala, kaže toliko gledalaca nije imala nijedna kinematografska smotra na Balkanu

 

Tako je "Moj OFF" neočekivano postao najposjećeniji festival ikada održan kod nas (tokom trajanja zabilježeno je čak 4.300.000 pregleda stranica sajta mojoff.net), a kako za beogradske "Novosti" ističe Igor Stanković, direktor distributerske kuće "Megakom film" i "Kombank dvorane", na čiju je inicijativu ustanovljen prvi virtualni "bioskop", dogodilo se nešto što nije mogao ni da pretpostaviti.

 
- Cijelokupan festival se pokazao kao iznenađenje za sve, i one koji se bave ovim poslom, ali još i više za njegove posjetioce. "Moj OFF" je imao izvanrednu ponudu - filmove koji su neopravdano preskočeni katkad iz razloga nemogućnosti prisutva autora festivalu, katkad iz razloga nedostupnosti kopije u vreme održavanja tradicionalnih festivala, ali ujedno i sve ono najbolje i nagrađivano u Berlinu, Kanu, Veneciji, kao i na domaćim festivalima. Sljedeće izdanje će sigurno doneti novine, ali i jednako kvalitetan filmski program - kaže Stanković, ističući izvanredne komentare, ocjene i kritike gledalaca, i njihovo ponovno zaljubljivanje u filmsku umetnost.

 

O tome da li ćemo biti spremni da pohrlimo u bioskope kad skinemo maske, Stanković kaže:

 

- Socijalizacija kao kategorija neophodnosti je neizbrisiva iz našeg mentalnog koda i tradicije, i neotuđivi je dio našeg bića. Zato nam je bioskop prijeko potreban - on je mjesto socijalizacije posle samoizolacije, koje će nam biti važno jednako kao što nam je danas vežno ostajanja kod kuće.

 

Ono što ovaj festival takođe čini važnim, kako navodi, jeste to što se on među prvima pridružio svetskoj online kulturnoj sceni, koja u jeku borbe sa pandemijom virusa korona želi da ulije optimizam.

 

moj-off

 

- Ovo je dobra prilika da pokažemo da kultura i umjetnost imaju iscjeliteljsko dejstvo i da je njihova moć jednaka mentalnoj i emotivnoj terapiji - svakodnevica uz kulturu i umjetnost nedvosmisleno znači ljepši, bogatiji i sretniji život. U situaciji pandemije i kućne izolacije posežemo za nepročitanim knjigama, željno očekivanim a neodgledanim filmovima, kojima konačno možemo da se posvetimo.

 

Kako su ocjenili i brojni kritičari, "Moj OFF" se pokazao kao jedna vrhunska ideja zahvaljujući kojoj smo mogli da vidimo filmove koje nigde ne bismo videli, a iza koje stoje i Multipleks bioskop CineGrand i Bioskop Vilin grad, uz tehničku pomoć "Beotel neta" i podršku Ministarstva kulture. Prema riječima Stankovića, paralelno sa festivalom, razvijena je i platforma "Moj OFF online bioskop" - tokom cijele godine, čiji će koncept Srbiji i čitavom regionu donijeti nešto sasvim novo i nesvakidašnje

.

(Novosti.rs/DEPO Portal)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!