VELIKI USPJEH MLADE BH FILMSKE AUTORICE

“Prirodni odabir” Alete Rajič ušao u takmičarski program festivala animiranog filma u Annecyju

Kultura16.04.20, 18:50h

“Prirodni odabir” Alete Rajič ušao u takmičarski program  festivala animiranog filma u Annecyju
Animirani film “Prirodni odabir” u režiji bosanskohercegovačke animatorice Alete Rajič prikazat će se u sklopu službene konkurencije kratkometražnog animiranog filma na festivalu u Annecyju u Francuskoj, jednom od najcjenjenijih i najpoznatijih svjetskih festivala animiranog filma

 

 

Ovo je prvi bosanskohercegovački animirani film koji je nakon rata ostvario ovakav uspjeh na internacionalnoj razini, a koji je, između ostalog, u posljednjih par mjeseci uvršten i u natjecateljski program drugih dvaju najpoznatijih i prestižnih europskih festivala – Monstra u Lisabonu te Animafest u Zagrebu.

 

“Prirodni odabir”Anete Rajič je u posljednjih pola godine svog festivalskog života prikazan u natjecateljskim programima čak 16 svjetskih festivala i smotri animacije. Premijerno je prikazan na posljednjem Sarajevo Film Festivalu u sklopu kratkometražnog natjecateljskog programa, a unutar regije je autorica osvojila i nagradu za najbolju 2D animaciju na Međunarodnom festivalu animacije u Banjaluci.

 

Film je nastao u produkciji Studia Neum, te koprodukciji sa Zagreb Filmom uz financijsku podršku Fondacije za kinematografiju BiH i HAVC-a (Hrvatskog audio-vizualnog centra), priopćio je Studio Neum.

 

aleta-rajic

 

Aneta Rajič je inače kćerka poznatog i prošle godine preminulog bh animatora Jurinka Rajiča.

 

(DEPO Portal/ak)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!